Kåseri: Beskedet efter 15 fluorfria år

Datum: 2017-11-29  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Ja, jag är en gottegris. Det erkänner jag. Åtminstone en liten minigris som ser till att det oftast finns lite choklad i skafferiet, en mandeltårta i frysen, en kaka till kaffet. Utöver detta erkänner jag ett par cafébesök varje vecka - igår en cheesecake på IKEA.

Jag tar glatt emot det söta som bjuds - och bjudits det har det gjort, särskilt under ungdomsåren. Då serverades det nybakade sockerkakor, kanelbullar och hemlagad saft var och varannan dag. Det var på den tiden jag borstade tänderna med fluortandkräm och fick regelbundna besök av fluortanten i skolan. Det var också då jag fick mina amalgamlagningar. Lyckligtvis inte så många.

För sådär 15 år sedan bytte jag ut fluortandkrämen mot ett fluorfritt alternativ för jag läste att fluor inte är bra. Det är ett nervgift som man inte alls vill ha i kroppen, åtminstone inte i de doser man får i sig via tandkrämen och som tas upp i munslemhinnan. Jag läste att fluor kunde ackumuleras, ”förkalka” tallkottkörteln och påverka melatoninsyntesen vilken är viktig för normala sömncykler. Detta rimmade ju väl med både mina egna sömnproblem och den epidemi av sömnrubbningar som drabbar ungdomar idag.

Lägg till detta den hysteri av fluortandkräm som går i TV-reklamen och drevet mot den fluorfria tandkrämen. Nämn ordet ”fluorfri” för en tandläkare och han suckar och skakar på huvudet. Det ligger ju helt i industrins intresse att göra oss beroende av sömntabletter och andra beroendeframkallande läkemedel, så varför skulle de inte hålla hårt om sitt älskade fluor.

Så det blev något av en cliffhanger när jag idag satt i tandläkarstolen och väntade på röntgenbilderna. Under de senaste 15 åren har jag faktiskt inte fått tänderna kollade en enda gång vilket besparat mig en hel del pengar. Men eftersom jag fick ett ”Black-Friday” erbjudande på 95 kr slog jag ändå till.

- Vad kul att du är intresserad, sa tandläkaren på utländsk brytning, och visade mig röntgenbilderna på datorn. - Du har lite tandsten här och där men inga hål alls. Du har väldigt bra tänder, sa hon.

- Tack det var kul att höra, jag som bara borstar tänderna på kvällen, med fluorfri tandkräm, sa jag.

- Ja men då får du i dig fluor på annat sätt. Det finns i dricksvattnet, man blandar det med salt och det finns i kolsyrade drycker, tuggummi och munskölj, sa hon.

Hon verkade dock inte lika intresserad som jag av detta faktum, så jag lade ingen möda på att förklara att jag varken tuggar tuggummi med fluor, dricker kolsyrade drycker, eller använder munskölj. Dessutom använder jag en avancerad dricksvattenrenare. Som tur är tillsätter man inte fluor till dricksvattnet i Sverige (vilket man gör i USA).

Nåja, nu ska jag inte tillskriva den fluorfria tandkrämen hela äran till varför jag inte har fått några hål i tänderna under de senaste 15 åren som gottegris. En annan åtgärd, lika enkel som effektiv, är att skölja munnen med vanligt vatten efter varje måltid och med kolloidalt silver efter tandborstningen. Kan man dessutom undvara sig läskedrycker och ett ständigt intag av lösgodis tror jag man klarar sig långt och kan spara ansenliga pengar på såväl socker som tandläkarbesök. Undviker man dessutom snabba kolhydrater ligger man ganska bra till.

Mer information:


Dokumentärer
Fluoride: Poison On Tap - Full Documentary, 2015
An Inconvenient Tooth - Fluoride Documentary, 2012

Artiklar
Artikel med Olov Lindahl på 2000-Talets Vetenskap
Fluor orsakar för tidig födsel och anemi, 2000-Talets Vetenskap nr 4/2010
Dr Mercola om fluor
Fluorartiklar på Vaken.se
Fluorartiklar på Newsvoice


Startsida