"Viktväktarna tog inte någon som helst hänsyn till matens kvalitet."

Datum: 2019-08-29  |   Författare: Klara Sinnerstad

Jag har mått dåligt på olika sätt under i stort sett hela mitt liv. Redan i femte klass hade jag anorexi och sedan har det fortsatt med depression, ångest, utbrändhet, ständiga förkylningar, magbesvär och ont i kroppen. Jag misstänkte att jag hade en reumatisk sjukdom eftersom den fanns i släkten och jag åt Ipren och Alvedon som godis. Varje dag kunde det bli full dos.

Mina föräldrar var läkare och jag har fått all den medicinska vård som man kan önska men mina besvär har alltid kommit tillbaka. Min vikt har alltid gått lite upp och ned och även om jag inte haft aktiv anorexi sedan femte klass så har det alltid varit ett känsligt kapitel för mig.

Sommaren 2014 vägde jag 80 kilo till mina 169 centimeter och ville göra något åt det. Jag gick med i Viktväktarna och började följa deras program. Samtidigt började jag läsa allt mer om kost och kostens betydelse för hälsan. Ganska snart började jag tycka att det var konstigt att Viktväktarna inte tog någon som helst hänsyn till matens kvalitet. En kalori var en kalori oavsett om den kom ifrån broccoli eller hallonbåtar. Jag började göra egna förändringar inom programmet och gick bland annat över från lättprodukter till fullfeta mejeriprodukter.

I den här vevan läste jag ”kostdoktorns” bok Matrevolutionen som en del av mitt allmänna sökande. Det jag läste i den om matens kvalitet och hur olika mat påverkar oss på olika sätt blev en total aha-upplevelse för mig. Jag rekommenderar er att läsa den om ni inte har gjort det. Man behöver absolut inte vara LCHF:are för att ha glädje av den.

Det jag förstod när jag läste Matrevolutionen var att det gick att påverka mina andra hälsoproblem med kost, näring och livsstil och jag blev besatt av att ta reda på hur långt de här verktygen kunde ta mig. Mitt fokus skiftade från att gå ned i vikt till att äta mig till ett bättre fysiskt och psykiskt mående.

Mina magbesvär är nu i stort sett helt borta, det känns otroligt mycket bättre. Värken i kroppen har försvunnit helt och jag har slutat att använda smärtstillande läkemedel. Depressionen försvann i stort sett.

En rolig detalj är att, trots att jag slutade att fokusera på vikten, så fortsatte jag att gå ned tills vikten stabiliserade sig på cirka 60 kilo. Men det viktigaste är att min kropp har blivit lugnare och tryggare och att alla besvär har minskat. Ångest har jag fortfarande. Jag har steg kvar att ta men idag vet jag vad jag ska göra och hur jag ska ta hand om mig själv.
Med tiden tyckte jag att det blev väldigt mycket mejeriprodukter i LCHF-kosten. Till exempel så åt jag grädde med bär flera gånger i veckan. Jag fick upp ögonen för PALEO-kost och har gått över till det mer och mer. Då märkte jag ytterligare förbättringar med min rinnsnuva och kroniska nästäppa. Till hösten 2019 funderar jag på att prova AIP-protokollet (autoimmun PALEO-kost).

I januari 2017 påbörjade jag en utbildning till näringsterapeut och i oktober 2018 blev jag klar med den. Samma höst startade jag upp en egen verksamhet här i Örebro där mitt mål är att hjälpa andra att göra sin hälsoresa och ta makten över sin egen hälsa.


Startsida