Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson - En spinndoktor för alternativmedicinen

Av Bo Zackrisson, 2012

Mest känd har han blivit för den vassa nättidningen Newsvoice. se som belyser viktiga samhällsnyheter. Samtidigt har han på ett ibland humoristiskt sätt hållit tummen i ögat på den svenska skeptiker rörelsen. Hans granskning av Oshercentrum på KI har väckt stort gensvar. Sassersson har idag blivit något av alternativmedicinens egen spinndoktor. 2000-Talets Vetenskap stämde träff med Torbjörn. Vem är han egentligen, denne vassa kritiker av det svenska akademiska etablissemanget?

Namn: Torbjörn Sassersson Födelseår: 1965 Arbetar med: PR och IT-konsult, debattör, analytiker, positivt spinn Familj: Frida och sonen John Bostadsort: Stockholm Fritidsintressen: fysisk träning, byggsnickeri, samhällsfilosoferande.

Torbjörn Sassersson har under senare år blivit omtalad i alternativmedicinska kretsar. Mest känd har han blivit för den vassa nättidningen Newsvoice. se som belyser viktiga samhällsnyheter. Samtidigt har han på ett ibland humoristiskt sätt hållit tummen i ögat på den sven s ka skeptikerrörelsen. Hans granskning av Oshercentrum på KI har väckt stort gensvar. Sassersson har idag blivit något av alternativmedicinens egen spinndoktor.

För min personliga del fick jag upp ögonen för Torbjörn Sassersson för cirka sju år sedan. Det var när han på b red front attackerades av den svenska skeptikerrörelsen, den som organiserar sig i föreningen Vetenskap och Folkbildning och i Humanisterna. Anledningen till att skeptikerrörelsen började attackera Sassersson var att han i samband med ett experiment lyckades identifiera en bild som TV4 hade låst in i ett rum. Sassersson använde sig av utanförkroppenupplevelser (UKU) och remote viewing (fjärrsyn). Experimentet sändes i TV-programmet ”Det okända” 2004. Bilden som Sassersson kunde identifiera visade attacken på World Trade Center 2001.

Jan Dalkvist, lektor vid Stockholms universitet, var kritisk till vad han såg och satte tillsammans med Dan Larhammar, ökänd skeptiker inom VoF, upp ett andra experiment som redovisades i ”Det okända” året efter. I detta experiment skulle Sassersson identifiera två bilder bland 98 andra och här gick Sassersson bet på uppgiften. Men han skulle få sin upprättelse fyra år senare.

Släkt med Alfred Nobel

Torbjörn är 47 år, född och uppvuxen i Älvsjö och Örby söder om Stockholm. I släktträdet finns avlägsna grenar som tyder på ett släktskap med Alfred Nobel och Percy Barnevik. 1988 flyttade han in till centrala Stockholm och gick naturvetenskaplig linje i gymnasiet. – Ju mindre jag pluggade, desto bättre betyg fick jag, säger han. Jag gillade aldrig flockmentaliteten, var lite av en outsider, men hade ändå många bra kompisar under ungdomsåren.

Signalspaning på ryssen

Sassersson har aldrig varit direkt partipolitiskt engagerad. Rösten har gått till olika partier genom åren. – När jag gjorde lumpen var jag kryptooperatör på Gotland. Vi spionerade på dåvarande Sovjetunionen. När han muckade 1985 inledde han ett brokigt yrkesliv. Han jobbade på en konst- och rambutik och senare på en arkitektbyrå som alltiallo. – Sedan gav jag mig ut på en lång resa till Australien och Nya Zeeland. Jag upplevde att människorna var mycket gästvänliga, mer än här i Sverige. Jag längtar särskilt tillbaka till Nya Zeeland.

Mellan 1989–92 pluggade Sassersson miljövård på universitetet för att bli miljökonsult. Det resulterade bland annat i att Sassersson tog fram en miljömanual för hotellbranschen. 1995 antog en stor hotellkedja två miljörapporter som Torbjörn Sassersson tagit fram. Vid den här tiden engagerade han sig också i ett stort vattenmiljöprojekt. Det handlade om att undersöka Östersjönsvattenk valitet. Han hade ännu inte fått anledning att reflektera över vilka krafter som styr i samhället. har under senare år blivit omtalad i alternativmedicinska kretsar.

Pionjär på internet

- Jag hade turen att få möjlighet att gå den första internetutbildningen i Sverige. Utbildningsmaterialet var skrivet av Christer Sturmark, som då var regeringens IT-rådgivare. Han fick direkt jobb på tidningen Bioenergi som idag ägs av SVEBIO. På somrarna fick han ingen lön av sin arbetsgivare och då beslutade han sig för att starta sitt företag Sasser Media Lab. Året var 1997 och då var det bra drag på internetområdet. Jobben strömmade in. Sassersson ingick som underleverantör till ett stort konsultföretag och projekten avlöste varandra. – För en egenföretagare är det alltid förmågan att sälja sig själv som är viktigast. Det är det som är svårast och som tar mest tid, säger Sassersson.

Runt millennieskiftet grundade Sassersson Smarta Hem Media AB som sponsrades av en rad stora före t a g , Skanska, Vattenfall, Ericsson mfl. Smartahuskonceptet betraktades då som en lysande framtidsidé och internet vara nyckeln till framgång. Det var under den stora ”dot.com-eran” och dollartecknen lyste i alla människors ögon. Människor förändrades från att vara vänliga till att bli veritabla monster. Allt handlade om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det var mycket obehagligt. – När IT-bubblan sprack, sprack bubblan kring smarta hus! Vårt konsultföretag gick i konkurs och jag fick mig en rejäl näsbränna.

Vändpunkten

Den 11 september år 2000 hände något mycket märkligt. Sassersson satt i ett företagsmöte när han plötsligt kände att en energi drabbade honom. Han såg sin före detta flickvän ligga i ett vilorum. – Jag var förflyttad till hennes rum och jag böjde mer ner och kysste henne på pannan. Kort därpå ringer min före detta flickvän och berättar att någon kysst henne på pannan i vilorummet! – Jag hade då börjat läsa boken Psychic Warrior som handlade om Out-of-Body Experience (utanförkroppenupplevelser) och Remote Viewing (fjärrsyn). Författaren var amerikansk underrättelseagent och ingick i Stargateprojektet. Sassersson började träna intensivt på teknikerna kring utanförkroppenresande och remote viewing och till slut kände han sig mogen att testa sina färdigheter.

Resultatet blev de tre tevesända experimenten, varav två blev lyckade och ett blev misslyckat. Det var också i den vevan han började inse hur makten och medierna fungerade i samhället. – Efter mitt andra experiment i teve där jag misslyckades, blev jag utsatt för en skandaliseringskampanj, framför allt på nätet, säger Torbjörn. Det var skeptikerrörelsen som var drivande i kampanjen. – SVT bjöd in mig till debatt med Christer Sturemark. Det första som Sturemark säger i morgonsoffan är att hans uppdrag var att provocera kvacksalvare. – Och där satt alltså jag som en representant för kvacksalvarnas skara! Det var en mycket skickligt iscensatt grepp för att skandalisera mig som person i direktsänd television. – Min intention var att få till stånd en vetenskaplig och filosofisk diskussion om vår förmåga att göra saker som ligger utanför den etablerade vetenskapens rådande paradigm. Men eftersom jag blev uthängd som en kvacksalvare blev det omöjligt att föra den diskussionen.

Torbjörn ville göra klart att dessa fenomen faktiskt existerar. 2007 tog Sassersson hit Lyn Buchanan, en veteran från det amerikanska militära Stargateprojektet. Nordisk Film dokumenterade Buchanans hela föreläsning och gjorde en djupintervju med honom, men TV4 ville inte sända föreläsningen. Man la locket på. Detta trots att remote viewing- experimenten var de mest populära avsnitten både i säsong 1 och 2. – En osynlig hand gick in och beslutar om att avstå från att sända kioskvältande information från en amerikansk underrättelseagent. Man kan ju undra varför, säger Torbjörn. 2009 fick Sassersson sin revansch när det tredje tevesända experimentet lyckades. Återigen kunde han identifiera ett foto som satts upp i låst och isolerat rum.

Risken med att bli googlad

Det riktigt otäcka är dock hur en skandaliseringskampanj på nätet kan förstöra en persons rykte och renommé. – 2009 hade jag avslutat ett längre konsultuppdrag för Danske Bank. Det tyckte jag var en mycket bra merit, men det var omöjligt för mig att få jobb i fortsättningen. Mitt rykte på nätet var förstört. Du blev googlad? – Precis! Det var nu jag fokuserade på att hjälpa andra att hantera osakliga rykten på nätet. Det tog mig ett helt år att återskapa mitt goda rykte på nätet. Nu erbjuder jag mina tjänster som rykteshanteringskonsult. Torbjörn Sassersson driver idag 13 domäner på Internet. Newsvoice är den mest kända. Sen hjälper han många andra viktiga aktörer med hemsidor och bloggar. En av de personer han hjälpt är Dr Annika Dahlqvist. Varför ville du hjälpa Annika? – Det var självklart för mig, eftersom hon precis som jag blivit utsatt för den svenska skeptikerrörelsens hetsjakt. Han har även med andra eller på uppdrag startat hemsidor som med humorns hjälp skojar med de svenska skeptikerna.

Det kanske roligaste PRjippot var att lägga upp en sajt som driver med VoF:s ”debattpris” kallat ”Årets förvillare”. Webbadressen är ”aretsforvillare. nu” och ägs inte av Sassersson. Detta pris ges istället till VoF och etablissemanget. – Från början var det ett ”practical joke”, säger Torbjörn, men idag är det en direktdemokratisk och helt seriös nominerings- och omröstningssajt för medborgare som vill rikta kritik mot etablissemanget. – På så sätt kommer vi så småningom att ta udden av VoFs förvillarpris. Senast var det över 700 personer som röstade fram statsepidemiologen Annika Linde till Årets Förvillare. Just nu ligger Martin Ingvar bra till för att få nästa förvillarpris, främst för sitt misslyckade förvaltarskap av Oshercentrum på KI.

Jag brukar hävda att du idag tillhör en av alternativrörelsens mest betydelsulla spinndoktorer. Vad säger du om det epitetet? – Det stämmer nog ganska bra, säger Torbjörn, även om jag personligen inte direkt gillar begreppet spinndoktor. Men eftersom jag sätter spinn på nyheter och händelser som andra försöker sopa under mattan, så kanske vi kan använda begreppet på ett positivt sätt. Sassersson har på senare tid engagerat sig som debattör och opinionsbildare för alternativrörelsen. Det handlar bland annat om att uppmärksamma den vaccinkritiska opinionen, att avslöja läkemedelsindustrins omoraliska agerande och att uppmärksamma oegentligheter i den akademiska världen. Mest uppmärksammad har han nog blivit för sin revision av Oshercentrum, där en redovisningskonsult hjälpt honom att gå igenom räkenskaperna.

Vill utveckla samarbetet

Men Sassersson är även mycket engagerad i andra brännande frågor som till exempel Julian Assange-affären, det nya övervakningssamhället etc, viktiga samhällsfrågor som rör demokratin helt enkelt. Torbjörn vill gärna utveckla samarbetet med etablissemangskritiska rörelser och personer. 2000-Talets Vetenskap har redan inlett ett sådant arbete. Det är högst sannolikt att det kommer att fördjupas i framtiden och då vet man aldrig vad som kommer att hända.