Återställd efter AMD

Datum: 2020-07-13  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Göte Larsson från Veberöd förtidspensionerades vid 63-års ålder på grund av Bechterews sjukdom. Hans optiker konstaterade att han hade begynnande åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) och att han skulle förbereda sig på att bli blind.

Under hela sitt liv har Göte haft återkommande inflammationer i inflammationer i bihålor, leder och ögon (irit), prostatit samt kramper i buken och andningsmusklerna. Symptomen visade sig orsakas av Bechterews sjukdom – en ärftlig, kronisk och inflammatorisk reumatism som finns i Götes familj.

Göte växte upp i Limhamn och vistades alltid i sin farbrors hälsokostbutik i Malmö, numera känd som Jarls Hälsokost.

Det lade grunden till en insikt om kostens betydelse för hälsan. Genom sin farbror fick han redan från barnsben bland annat höra hur nyttigt det var med blåbär. Götes föräldrar blev båda blinda vid 75 och 80 års ålder till följd av AMD (åldersrelaterad makuladegeneration/gula fläckenförändringar). Han ville inte riskera att själv bli blind och började därför att söka efter en lösning på problemet bland kosttillskott.

Föregångslandet


Polen Genom sina resor med sin egen transportfirma så tillbringade Göte mycket tid i Polen, där han även var med och arrangerade medicintekniska mässor och sålde utrustning till laboratorier och producenter av kosttillskott och läkemedel. Göte menar att Polen är en av världens främsta tillverkare av naturmedel och kosttillskott. Efter andra världskrigets slut var landet både utarmat och isolerat, vilket tvingade polackerna till att själva finna lösningar på vardagliga problem med de saker som fanns tillgängliga.

De var tvungna att förlita sig på gammal hälsokunskap för sina krämpor. Till och med läkarna besitter en större kunskap om sambandet mellan näring och hälsa än vad de svenska kollegorna har.

– De polska läkarnas utbildning är tre terminer längre och innehåller mer praktik. Där ingår även näringsfysiologi och de kan därför efter färdig utbildning kalla sig för naturläkare. I Sverige ingår endast fem timmars näringslära, påpekar Göte.

Även ur patientsynvinkel är Polen bättre än Sverige, menar Göte. Samarbetet mellan polsk och svensk försäkringskassa fungerar väl. Om man tar med sig sitt intyg från den svenska försäkringskassan så kostar vården bara en bråkdel där. Ibland är den helt gratis.

– Den svenska sjukvården är nuförtiden förstockad. På 60-talet var det bättre. Då sa min läkare att alla mediciner ställer till kaos i kroppen och att jag borde se till att få i mig mineraler och vitaminer för min sjukdom. Idag säger läkarna att näringstillskott inte gör någon nytta alls, berättar Göte.

"Den svenska sjukvården är nuförtiden förstockad"


Det var i Polen som Göte kom i kontakt med Farmapol – ett företag som år 1945 uppstod ur den polska självhushållningsandan och som hämtade råvarorna från naturen, till exempel rötter och blommor. För ögonhälsa hade företaget redan produkter som innehöll aktiva ingredienser såsom blåbär och lutein. Kontakterna med Farmapol resulterade år 2006 i ett möte i Poznan med experter från tre olika institutioner. Forskarna var experter på ögonsjukdomar, diabetes samt kärl- och cirkulationsstörningar. På Götes initiativ sattes målet upp att tillverka den mest kompletta och holistiska ögonprodukten på marknaden.

Gruppen samlade ihop och jämförde fler än 40 befintliga ögonprodukter från andra producenter samt studier från hela världen. Initiativet resulterade i en ny produkt som blev utnämnd till årets bästa produkt vid internationella mässan i Poznan år 2011. De aktiva ingredienserna i produkten är blåbär och tagetes, vilka har ett naturligt innehåll av antioxidanter som antocyanider, lutein och zeaxantin.

Produkten innehåller även L-glutation, 8 stycken vitaminer, 4 mineraler samt torskleverolja. Antioxidanterna har en antiinflammatorisk verkan och rensar bort slaggprodukter från ögon, hjärna och hjärta. Att produkten främjar cirkulationen i blodkärl är ett hälsopåstående som Göte via Svensk Egenvård har fått godkänt av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) i Bryssel.

Stöds av vetenskap och erfarenhet


Att antioxidanter är bra för ögonhälsan är sedan länge känt och bekräftas bland annat i den berömda Age-Related Eye Disease Study (AREDS) från 2001. I studien som utfördes av USA:s hälsomyndighet National Eye Institute var syftet att undersöka vilka effekter en antioxidantblandning bestående av vitamin C (500 mg), vitamin E (400 IE), betakaroten (15 mg), zink (80 mg) och koppar (2 mg) hade på AMD. Mellan åren 1992 och 2001 följdes 3 640 individer. Studien visade att de som fick antioxidantblandningen hade 25 % mindre risk att drabbas av AMD och 19 % mindre risk att drabbas av synbortfall. I den uppföljande AREDS-2 studien från 2006 bekräftades resultatet från den första studien samt att karotenoiderna lutein (10 mg) and zeaxantin (2 mg) tillsammans kunde ersätta betakaroten.

Perfekt syn


Göte började använda produkten år 2008 och tog till en början en tablett på morgonen och en tablett på kvällen. Efter ett par veckor märkte han förbättringar i kroppen.

– När det hade gått ett år utan att det uppstod någon inflammation i tänder, käke, bihålor eller ögon så förstod jag att det fungerade, berättar Göte.

Vid en undersökning hos Wallgrens Optik i Malmö år 2017, Götes optiker sedan 1950- talet, konstaterades det att Göte hade perfekt syn, lika bra som hos en ung person. Hos en läkare i Malmö gjorde Göte även en arteriell undersökning år 2017. Då uppmättes Götes biologiska ålder till 44 år. Läkaren trodde att något var fel på utrustningen och gjorde om mätningen fem gånger, varje gång med samma resultat. Han hade aldrig tidigare sett en sådan enorm skillnad mellan verklig och biologisk ålder.

Kosttillskottet visade sig även ha andra fördelar. Under cirka femtio år av sitt liv var Göte rökare och hade utvecklat lungsjukdomen KOL. På grund av detta hostade han upp slem varje dag. I dag händer det sällan och hans årliga spirometrimätning visar på tydliga förbättringar. Göte tror att en ersättning av tobaksrökning med e-cigg är en bidragande orsak till förbättringarna. – Läkaren berättade att jag har den mest positiva utvecklingen bland hans KOL-patienter. Min lungkapacitet har ökat och jag orkar mer, säger Göte.

I dag, tio år efter det att Göte började använda produkterna, så är han fullständigt fri från alla de kroniskt återkommande inflammationerna. Trots stigande ålder har han fått ett allt friskare och rörligare liv med fullgod syn. För att upprätthålla hälsotillståndet behöver han bara ta läkemedlet Naproxen mot ryggkramperna, en kapsel av produkten och en tablett som innehåller finskt tallbarksextrakt.

– Det är tydligen aldrig för sent att göra något åt sin hälsa. Jag mår som en prins med mina 76 år och arbetar mer än heltid, avslutar Göte.Läs hela artikeln med fördjupande vetenskap i nummer 3/2018 av 2000-Talets Vetenskap där även produkten nämns med namn. I papperstidningen kan du läsa om fler erfarenheter av kosttillskott och naturbaserade metoder. Beställ en årsprenumeration för endast 280 kr på denna sida!
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap för endast 280 kr per år så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida