Rapport från en sovjetrepublik – Jüri Lina om det hjärntvättade Sverige

Artikel från nr 1/2022  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

I sin nya bok Sovjetrepubliken Absurdistan: En socialistisk katastrof i Sverige avslöjar Jüri Lina socialismens hemligheter i Sverige. 2000-Talets Vetenskap har träffat honom för en exklusiv intervju om hans uppväxt i ett kommunistiskt samhälle, underjordiska föredrag, antisovjetisk humor och om varför du inte ska lämna landet.

När jag ringer till Jüri Lina och erbjuder mig att betala en taxi för att han smidigt ska kunna komma till intervjun säger han vänligt men bestämt ifrån. Han säger att han tar bussen in till stan för att möta mig. Jag känner mig med ens lite dum och smått nervös inför intervjun, eftersom jag alltid har haft svårt för att intervjua människor som jag beundrar.

För beundransvärd är han, journalisten, författaren och filmaren Jüri Lina, och som ingen annan har han i hela sitt liv stått upp för sanningen, även om han fått mottaga dödshot från flera länders säkerhetstjänster. Han emigrerade till Sverige efter att han hade utsatts för en mängd trakasserier av KGB. Av det forna Sovjetunionen ansågs han vara en landsförrädare och 1985 anklagades han i sin frånvaro för högförräderi. Han åtalades, men strax innan Sovjetunionen föll samman ogiltigförklarades åtalet.

Förutom dödshot har han utsatts för oräkneliga förtalskampanjer och försök till karaktärsmord. Hans böcker är i stort sett bojkottade av alla svenska kommuner och deras bibliotek. Trots det har han inte backat en millimeter från att säga sin mening.

Medan strömmen av svenskar som lämnar landet stadigt tilltar, har Jüri Lina av flera fått frågan vilket land som han anser är lämpligt för dem att flytta till.

– Jag har svarat dem att står jag ut med det här eländet, så kan de också göra det. Man ska aldrig ge upp, säger han allvarligt.

Trots att han invandrade till Sverige som 29-åring 1979 och sedan länge bor i Hallunda, ett område i Norra Botkyrka i Stockholm, som av polisen har klassats som särskilt utsatt, har han varken blivit gängkriminell eller gangsterrappare. I stället har han en diger produktion på arton böcker och tio filmer bakom sig. Den senaste filmen, Sprickor i fasaden, kom ut för tre år sedan och visar hur mycket i vår värld som inte är vad det ser ut att vara.

I sina böcker och filmer berättar Jüri Lina om hur hemliga sällskap som Frimurarna styr både den nationella och internationella politiken. Våra dolda makthavare har sett till så att känsliga uppgifter hamnar i skymundan så att självständigt tänkande människor inte kan bilda sig en överskådlig uppfattning om tillvaron. Endast ett fåtal lyckas genomskåda detta bedrägeri och han själv är en av dem.

Han berättar att kulturlivet, vetenskapen och politiken helt ligger i frimurarnas händer och att det därmed inte är någon slump vad som händer med samhällsutvecklingen utan att allt sker planenligt.

Frimurarna har även styrt den moderna vetenskapens grundande och utveckling, vilket bland annat framgår av frimuraren Robert Lomas bok Frimurarna och den moderna vetenskapens födelse, som utkom 2003.

I maj utkommer Jüri Linas nya bok Sovjetrepubliken Absurdistan: En socialistisk katastrof i Sverige, där han går till botten med hur hans nya hemland nästan omärkligt kunde förvandlas till en sovjetrepublik likt det av Sovjetunionen ockuperade Estland som han 1979 av politiska skäl tvingades lämna.

Kan du berätta om din nya bok?

– Huvudämnet är den socialistiska katastrofen i Sverige. Jag fick inspiration till boken när jag började inse att det som händer här är en upprepning av det som hände i det som kom att kallas Sovjetunionen. Tidigare har jag skrivit en bok som heter Sovjetiskt inflytande i Sverige: Om Sveriges väg utför. Nu har det framkommit graverande uppgifter för den svenska socialismen och jag hade inget annat val än att fortsätta på den inslagna vägen, säger han.

Det är ingen slump att du har kommit att intressera dig för socialism och Sovjetunionen, eller hur?

– Hela boken är ett brottsregister över socialdemokraternas lagöverträdelser och deras ovilja att visa respekt för sina medborgare och för sig själva. Hjalmar Branting var den förste socialistiske statsmi- nistern i Sverige och han ljög om Sovjetryssland redan från början; han satte igång propagandan. På punkt efter punkt har jag tagit fram hur Hjalmar Branting startade ett tätt samarbete med Sovjetunionen.

Berätta om din uppväxt?

– Jag växte upp i ett kommunistiskt samhälle och jag föddes under den tidsperiod då Sovjetunionen fortfarande styrdes av Josef Stalin. Jag fick gå i ett sovjetiskt dagis och det var illa nog. Man fick inte visa något initiativ och av någon anledning fick man inte tala sanning, för då blev man inte uppskattad. Men de som ljög och hittade på saker var väldigt populära. Då började jag att ta reda på varför det låg till på det viset.

Hur gammal var du när du första gången förstod att man inte fick tala sanning?

– Jag var i femårsåldern. Jag fick tidigt lära mig att det som man pratade om hemma, fick man inte berätta för någon annan. Om man gjorde det kunde man råka illa ut. Jag lärde mig också att det som man berättade på radion inte överensstämde med verkligheten. Då insåg jag att det var något fel på samhället och att det var något fel på dessa människor som var tvungna att ljuga. Senare fick jag veta att Estland var ockuperat och att vi var tvungna att hylla våra förtryckare. Man vågade bara lita på sina närmaste vänner.

Hur förstod du att det finns ondska i världen?

– När jag var liten kom det en liten katt till mig som jag tog hand om och med tiden blev jag mycket fäst vid henne. Men en dag var hon död, eftersom några illasinnade människor hade förgiftat henne. Jag grät i flera dagar. Där och då lärde jag mig att ondska fanns och att den ibland var personifierad.

I dag är det många som tycker att Vladimir Putin är ondskan personifierad, vad tycker du om honom?


5 tidningar per år


Senaste 10 artiklar

Startsida