Professor slår larm: ”Hälsohetsen är farlig” - 2000-Talets Vetenskap

Professor slår larm: ”Hälsohetsen är farlig”

Artikel från nr 1/2022  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Fredrik Nyström är visselblåsaren på sjukhusgolvet som slår larm om farorna med dagens hälsohets. Han berättar att de patienter han mött ofta har följt de hälsoråd som de möter i medierna eller i fikarummen, men att dessa i själva verket leder till sämre hälsa. – Vägen till ett hälsosammare liv handlar om att leva lagom gott, snarare än att träna sig till döds, säger han.

Ständigt får vi höra hur viktigt det är att motionera varje dag, eller hur man kan springa ifrån sin ångest samt att träning är en gratis medicin helt fri från biverkningar. Dessutom får vi höra att mycket fibrer och frukt är bra för hälsan. Vi lever i en tid som präglas av en djupt osund hälsostress där olika ”experter” ger oss dåligt samvete för att vi inte lever ett högpresterande liv med extrem träning, extrema dieter och ett extremt tempo. Fredrik Nyström anser att det extrema blivit så pass normalt att en strävan efter det svenskaste som finns – att vara lagom – har blivit radikalt.

I boken Radikalt lagom – så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds, avlivar professorn Fredrik Nyström många moderna hälsomyter. De gamla sanningarna är nämligen inga sanningar och faktum är att många av hälsoråden som vi dagligen matas med har motbevisats av vetenskapen.

– Vägen till ett hälsosammare liv handlar om att leva gott, snarare än att banta och träna sig till döds, säger Fredrik Nyström.

Fredrik Nyström kallas skämtsamt för ”Doktor lagom” och är endokrinolog och professor i internmedicin vid Linköpings universitet. Med hjälp av 35 års erfarenhet, forskning och gammal skandinavisk visdom krossar han många av samtidens vanligaste hälsomyter. Enligt honom är somliga av våra vanligaste hälsotrender rent skadliga för din hälsa.

Han berättar att samma patienter ofta har försökt att följa de hälsoråd som de möter i medierna eller i fikarummen, men att de i själva verket leder till sämre hälsa. – Mina patienter lider av hälsoproblem kopplade till livsstil. Det kan handla om högt kolesterol, högt blodtryck, övervikt och diabetes – oftast allt på en gång, säger Fredrik Nyström.

Fredrik Nyström säger att det är svårt att peka ut vem som först började kritisera fettrik mat, men att det är lätt att peka ut vem som blev tongivande, nämligen den amerikanske professorn i fysiologi, Ancel Keys.

Under 1960-talet pågick en intensiv debatt om huruvida fett eller socker var farligast för hälsan. Keys menade att det var fettet, hans opponent John Yudkin hävdade att det var sockret. Det var dock Keys som gick vinnande ur debatten genom att hävda att fett ledde till åderförkalkning, trots att det i efterhand har visat sig att han hade fel. De amerikanska politikerna var dock ense om att amerikanerna skulle äta mindre fett. Det ledde till allmän panik och livsmedelsindustrin tog fram många lågfettalternativ och sockerindustrin tog fart.

Läs hela artikeln i nummer 1/2022 där Fredrik Nyström svarar på frågor som:

  • Är Ancel Keys fettskräckens fader?
  • Är det farligt att äta fettet på en entrecôte eller en fläskkotlett?
  • Vad tycker du om LCHF?
  • Är det så att träning inte nödvändigtvis ger viktnedgång?
  • I boken skriver du att övervikt är bra för prognosen att leva länge, kan du utveckla det?
  • Är viktnedgång förenat med ökad risk för dödlighet?
  • Kan det till och med vara farligt att gå ned i vikt efter en viss ålder?
  • När började du förstå att de gamla sanningarna många gånger kan vara fel?
  • Är din rekommendation att man ska äta mer fett och avstå frukt helt?
  • Varför fortsätter Livsmedelsverket att tjata om att vi bör äta lågfettkost?
  • Hur ska man förhålla sig till dessa så kallade råd från Livsmedelsverket?
  • Vad har du fått för reaktioner på boken? Riskerar träningshetsen att förkorta folks liv?
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida