Dokumentärfilmare fälld i Göteborgs tingsrätt - 2000-Talets Vetenskap

Dokumentärfilmare fälld i Göteborgs tingsrätt

Artikel från nr 3/2022  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Regissören Henrik Evertsson och ROV-operatören Linus Andersson dömdes i september för brott mot gravfriden för att de filmat Estonias vrak. ”Beklagligt” konstaterade Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande efter att dom meddelats av Göteborgs tingsrätt.

Filmaren Henrik Evertsson och ROV-operatören Linus Andersson stod åtalade för att ha brutit mot den så kallade Estonialagen efter att ha filmat vraket till tv-serien ”Estonia – fyndet som förändrar allt” på kanalen Discovery. Lagen som förbjuder all undervattensverksamhet runt Estonias vrak sägs ha till syfte att skydda gravplatsen som vraket utgör.

– Vi beklagar dagens beslut från Göteborgs tingsrätt och noterar samtidigt att man har kommit fram till en annan slutsats än tingsrätten gjorde förra gången. Det här målet rör viktiga journalistiska principer och komplexa juridiska värderingar. Vi kommer därför att överklaga den här domen. Vår inställning är oförändrad och vi nekar till brott. Vi önskar därför lägga fram våra invändningar vid en ny förhandling i hovrätten, säger Henrik Evertsson....


Startsida