Hur man reparerar och återuppbygger ledbrosk - 2000-Talets Vetenskap

Hur man reparerar och återuppbygger ledbrosk

Artikel från nr 3/2022  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Tvärtemot vad många tror så kan skadat brosk och bindväv repareras och återväxa. Anledningen till missuppfattningar kring detta är att brosk och bindväv tar lång tid att läka och gör det endast under särskilda omständigheter.

Brosk är en unik vävnad med sin egen cellfysiologi på samma sätt som muskel-, ben-, hjärn- och organvävnader. Brosk är den släta men mycket starka skyddande vävnaden som täcker ledytor och skyddar ben från nedslitning när de rör sig mot varandra. När brosk skadas eller slits så kan det resultera i fruktansvärd smärta och minskad rörlighet. Kroppen skyddar ben med brosk, eftersom brosk normalt sett är friktionsfritt och kan återväxa, medan ben inte kan repareras under normala omständigheter. När benplattor växer samman i slutet av tonåren så upphör ny bentillväxt.

Människor styrketränar för att stärka muskler, konditionstränar för att stärka hjärtat och ägnar mycket tid åt hudvårdsrutiner, men kroppens leder ges inte samma uppmärksamhet, eftersom de flesta tror att dessa är omöjliga att reparera.

Detta är inte sant. Att läka leder är inte omöjligt, det går bara långsamt. På grund av broskets cellbiologi, tillblivande och näringstransportens kemi så tar det tid att läka broskvävnader. Med noggrannhet och tålamod är det möjligt att vända utvecklingen av broskskador och läka bindväv genom att modifiera kosten, använda enkla fysioterapitekniker och inta målinriktade kosttillskott. Metoderna som beskrivs nedan är målinriktade och mycket effektiva för att reparera leder.

Vetenskapen om broskvävnad

Brosk är en tålig och elastisk vävnad som finns i hela kroppen. Där ben möts vid lederna bildar brosket en skyddande yta som möjliggör smidig och friktionsfri rörelse. Friskt brosk är kraftigt återfuktat. Brosk består av celler som kallas kondrocyter som är inbäddade i en broskmatris. Matrisen består främst av typ-II-kollagen och kondroitinsulfat. Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur och finns framför allt i stödjevävnad
som ben, hud, senor och blodkärlsväggar.

Det är kondrocyternas uppgift att producera en stor mängd av den kollagenösa extracellulära matrisen och grundsubstansen som de är inbäddade i. Den gelliknande grundsubstansen innehåller de material (förutom de fibrösa) som finns i broskmatrisen förutom de fibrösa och ger smörjning åt kollagenfibrerna som kondrocyterna producerar.

Det finns tre typer av brosk: elastiskt brosk, hyalint brosk och fibröst brosk. Hyalint och fibröst brosk är de typer som finns i leder, medan elastiskt brosk utgör till exempel öronsnibb och liknande vävnader. Broskets släta, friktionsfria och slittåliga egenskaper är ett uttryck för de unika proteiner och molekyler som brosk består av. De viktigaste byggstenarna i brosk är vatten, kollagen och kondroitinsulfat. Ett terapeutiskt riktat protokoll för broskreparation och återväxt inkluderar dessa viktiga faktorer.

Lika viktigt som brosk är bindväv. Bindväv finns i hela kroppen och är en viktig komponent i ledstrukturen. Fibroblaster är en typ av bindvävscell som liknar kondrocyter och syntetiserar kollagen och extracellulär matris – huvudbeståndsdelarna i det strukturella ramverket av bindväv, även kallat fascia1. Fascian utövar ett stort inflytande i hela kroppen. Den håller kroppens organ, muskler och mjuka vävnader på plats samtidigt som den tillåter en viss rörelse. Fascia är mycket viktig för hållning, styrka och spelar en viktig roll vid läkning av sår. Samma näringsämnen och fysioterapitekniker som är effektiva för att sätta igång broskreparation och syntes av kondrocyter, är även effektiva för att stimulera fibroblaster att reparera och återväxa bindväv....


Startsida