”Förnekelsen hos den stora massan är total” - 2000-Talets Vetenskap

”Förnekelsen hos den stora massan är total”

Artikel från nr 3/2022  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Mikael Cromsjö är aktivisten som redan för femton år sedan varnade för den samhällsutveckling som vi ser i dag. 2000-Talets Vetenskap har träffat grundaren av sajten Vaken.se för en exklusiv intervju om hur allting började och varför han valde att stå upp i tider när så många valde att tiga. – Det var en stor upptäckt när jag förstod att den här attacken mot mänskligheten är koordinerad, säger han.

Mikael Cromsjö har kämpat för sanning och frihet längre än många andra. Nu berättar han för 2000-Talets Vetenskap om hur Vaken.se faktiskt startade som ett diskussionsforum.

– Från början var det bara ett diskussionsforum, det tog faktiskt ett par år innan nyhetsverksamheten kom igång, säger Mikael Cromsjö som förutom nämnda sajt är grundare av flera organisationer och projekt som exempelvis Exoteriska Föreningen, UniteAwake.com, FractalCircles.org och Vakenmanifestet. Förutom en egen IT-konsultfirma lär han även ut meditation och qigong samt håller i ceremonier i den andliga krigarens väg.

Efter flera år i Portugal, där han bland annat har drivit ett retreatcenter, är han tillbaka i Stockholm och planerar att börja skriva artiklar igen efter att enligt egen utsago ha legat lågt länge nog. Det är svårt att tro för den som har följt det växande ifrågasättandet av systemmedias narrativ inte minst under pandemin, där Mikael Cromsjö har synts som talare både på demonstrationer och i sociala medier. I valet i september stod han som nummer nio på det nya tvärpolitiska partiets MoD:s riksdagslista.

Det verkar som att du får förlika dig med att för alltid vara känd som mannen bakom Vaken.se?

– Ja, det är övervägande roligt. Det händer rätt ofta att folk kommer fram och berättar att de följt sajten länge och känner igen mig. När jag jobbar politiskt är vaken.se den största merit jag har, säger Mikael Cromsjö.

Sajten är en av Sveriges främsta alternativmedier sedan 2004 med cirka 80 000 unika besökare varje månad och en räckvidd i sociala medier till över 100 000 personer varje månad. Vaken är också en ideell gräsrotsrörelse som är politiskt och religiöst obunden.

– Vi är en naturlig del i det alternativa informationsnätverk som nu hjälper till att
göra tidigare svårtillgänglig information mer nåbar för alla människor. Vi strävar efter att belysa information som annars inte skildras i ordinarie massmedier men som är av grundläggande betydelse för den enskilda människans fria beslutsprocess.

Sajten anordnar även träffar, föreläsningar, informationsutdelning och andra aktiviteter. En stor del av deras arbete består av att underlätta kunskapsspridning.

Vilket var det första projekt du genomförde som aktivist?

– Ja, att starta sajten var det första jag gjorde efter att jag hade vaknat upp själv. Jag var ensam i något år, det började med att jag gjorde ett diskussionsforum på nätet.

– Jag tror att jag startade det när jag fortfarande bodde i Sundsvall och studerade datateknik, men inom något år hade jag flyttat tillbaka till Bagarmossen i Stockholm.
Jag har aldrig varit anställd utan alltid drivit min egen verksamhet som IT-konsult.

Hur hade du modet att gör något så stort redan när du var nyvaken?

– Jag hade ingen tanke på att våga eller att inte våga. Jag tänkte bara på att den här
informationen måste ut snabbt. Det var så stora och viktiga frågor. Jag såg framför mig de problem som skulle komma i framtiden. Det var viktigt att göra någonting snabbt, det fanns ingen tanke på min egen person utan jag var bara tvungen att göra någonting. Det var så jag kände, säger Mikael Cromsjö.

Fanns det ingen tvekan alls hos dig?

– Nej, det fanns verkligen ingen tvekan, säger han.

Att bli medveten om att världen inte ser ut som vi har blivit lärda i skolan kan vara omvälvande, hur var det för dig?

– Det var en aha-upplevelse för mig att bli medveten om detta. Det var en stor upptäckt när jag förstod att den här attacken mot mänskligheten var koordinerad. Jag visste att det var något som skavde sedan tidigare. Ända sedan jag var liten har jag haft en kritisk blick på samhället och sett att det är någonting som är fel. När jag upptäckte den större konspirationen eller den medvetna och utbredda korruptionen som pågår så förstod jag att det var så det låg till. Det var ingen direkt chock utan jag hade haft mina misstankar ganska länge.

Det var inte som en blixt från en klar himmel?

– Nej, jag hade ingen aning om att det var som det är utan det var mer som ett stort frågetecken i mitt huvud; vad är det som händer? Någonting är riktigt fel, det kände jag på mig, kan folk vara så här korkade, minns jag att jag tänkte.

Var den här kritiska blicken på samhället något du hade fått med dig hemifrån?

– Nej, det var helt opolitiskt under min barndom. Det fanns inga politiska diskussioner över huvud taget, så jag vet inte riktigt var det kommer ifrån. Jag var något av en datornörd, vi var ett litet sammansvetsat gäng med småkillar som satt vid våra datorer hela dagarna, det var aningen antisocialt, minst sagt. Vi tyckte att vi skiljde oss från alla normala människor. Vi hade vår exklusiva subkultur där vi drog oss undan samhället en aning, kan man väl säga.

Var du något av en datahacker?

– Lite grann. Jag fick min första dator i mitten av åttiotalet, jag var sju år. Men det tilltalade mig inte riktigt att vara en hacker, det kändes inte moraliskt försvarbart. Men för skojs skull hackade jag alla lösenord på vår skola så att jag kunde logga in och se alla betyg, men jag använde mig aldrig avinformationen. Jag gjorde det för att se om det gick och det gjorde det, säger han.

Mikael Cromsjö berättar att det var filmer som bland annat The Road to Tyranny, Loose Change och The Money Masters som satte honom på rätt spår. Relativt snabbt blev 9/11 år 2001 ett huvudtema på den år 2004 nyvakna sajten.

– Men det fanns även filmer om faran med vaccinering redan då, vill jag minnas. Redan innan jag vaknade hade jag studerat ämnen som vaccinering och alternativmedicin och fått en kritisk hållning till läkemedelsindustrin, säger han.

En dag kom Mikael på att han kunde samla folk från forumet i verkligheten och satte sig en solig dag på gräsmattan utanför Bofills båge på Södermalm i Stockholm, ett stenkast från Medborgarplatsen.

– Jag tog med en filt och bjöd in folk från forumet att komma dit och bara hänga. Några gånger var jag till och med helt ensam och kände mig som någon ufokille med mina broschyrer och flygblad bland de få människor som dök upp. Sedan växte det och plötsligt var vi sex-sju stycken som dök upp. Då gick vi till Medborgarplatsen i stället och började dela ut flygblad mer aktivt.

Någonstans på vägen föddes också idén om att distribuera dvd-filmer med alla dessa ögonöppnande dokumentärer som hade varit så viktiga både för Mikael själv och andra uppvaknande själar. I Mikaels Cromsjös garage i Bagarmossen inrättades ett spartanskt kontor med en massa dvdbrännare som stod staplade på varandra och spottade ur sig hemmabrända dvd-filmer som sedan spreds på Medborgarplatsen.

– Vi hade en relativt stor produktion av dvd-filmer. Vi fick tag på flera uttjänta och kasserade laserskrivare som vi lagade och på dessa skrev vi ut filmomslagen som vi sedan vek för hand. De blev allt snyggare och upplagan var ganska stor ändå.

Vad kallade du dig då och vad kallar du dig i dag?

– Jag kände mig som en aktivist som skulle värva människor och leda upproret. Fortfarande år 2004-2005 hade jag storslagna planer på hur det skulle växa till en stor rörelse på nolltid. Jag hade en smått naiv syn på hur enkelt det skulle vara att nå ut till folksjälen, säger Mikael Cromsjö och skrattar.

Du hade det? – Ja, verkligen, jag trodde det skulle vara mycket enklare att nå fram till människor.

Men du har ändå påverkat många med din alternativa nyhetsportal, det är väl klart?

- Javisst, det är många som har blivit influerade, så visst är det ett viktigt jobb jag har gjort, ett grundarbete. Jag har försökt att bygga nya plattformar för att nå ut till en bredare publik men det har inte riktigt haft den effekten som jag hade hoppats på. De flesta är inte mottagliga överhuvudtaget.

Du har tackat ja till flera intervjuer med systemmedia under årens lopp?

– De var på mig hela tiden och ville ha intervjuer och jag tackade alltid ja till alla. Till och med till Expo. En gång svartmålade de mig och jag tackade återigen ja när de frågade igen en månad senare, jag lät dem göra samma sak en gång till. Jag tror nämligen att all publicitet är bra publicitet. Vill de utmåla mig som antisemit slår det endast tillbaka på dem själva eftersom jag är buddhist. Jag tror inte att man ska vara rädd för att bli svartmålad eller brunsmetad över huvud taget, säger Mikael Cromsjö.

Hur har det känts för dig att bli kallad för antisemit?

– Jag har alltid tyckt att det har varit lite lustigt. Det var givet och knappast någon överraskning. Det är lite roligt på något sätt, säger Mikael Cromsjö och skrattar. Man visar att man har nått till en viss nivå när makthavarna faktiskt bryr sig om att försöka karaktärsmörda ens person. Det är papper på att man har gjort någonting rätt.

Var tror du den här oräddheten för att engagera sig i samhällsfrågor kommer ifrån?

– Det är uppenbart för mig att jag föddes till rebell och har sett mig själv som en ledare. Jag trodde först att jag skulle leda ett stort företag och bli väldigt framgångsrik men ju mer jag förstod om korruptionen i samhället så svalnade intresset för att leda storföretag. I dag är jag intresserad av att hjälpa andra genom att hålla retreater och leda meditationer. Det håller jag på att utveckla.

När väcktes ditt intresse för alternativmedicin?...


Startsida