Antivirala egenskaper hos oregano

Datum: 2020-07-08  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Oregano är en bortglömd naturläkeört vars hälsoeffekter har undersökts i flera hundra studier publicerade på PubMed.

Det menar naturläkaren Cass Ingram som har skrivit över 20 böcker om naturlig läkning och anses som en av de mest kunniga på oreganoolja. I ett avsnitt ur webbpodden The Bright Side med Benjamin Fuchs den 3/2 2020 berättar dr Ingram att han redan 2010 framgångsrikt behandlade ett par fall med viruset SARS (som tillhör familjen coronavirus) med hjälp av oreganoolja.

Dr Ingram deltog också i en in vitro-studie av oreganooljans effekt på SARS-viruset. Kycklingembryo infekterades med virus vars antal växte till 5,5 miljoner per cm. Vild oreganoolja med en styrka på endast 0,01 %tillsattes. Efter 20 minuter var 99,95 av alla spår av virus borta, berättar dr Ingram. När man sedan gjorde om experimentet med en blandning av spiskummin, salvia, kanel och oregano dog 100 % av allt virus inom loppet av 15 minuter.

Dr Ingram misstänker att oreganons antivirala effekt beror på att när dess fenolföreningar och andra ämnen löses i vatten frigörs deras väteatomer vilket skapar fria syremolekyler som i sin tur öppnar cellmembranen och löser upp virusets yta.

I stället för att intressera sig för forskningen om oregano försöker man mörklägga befintliga studier. Det går ju inte att ta patent på naturliga örter, berättar dr Ingram, som dessutom har blivit utsatt för såväl personangrepp som förlöjliganden på nätet.

För mer information om naturliga behandlingar mot coronavirus skaffa en prenumeration på 2000-Talets Vetenskap och få det senaste temanumret om Corona!


Länkar
Här kan du lyssna på hela intervjun med dr Ingram.
Cass Ingrams hemsida
Antiviral efficacy and mechanisms of action of oreganoessential oil and its primary component carvacrol againstmurine norovirus[PubMed länk]
Antiviral activity of the Lippia graveolens (Mexican oregano) essential oil and its main compound carvacrol against human and animal viruses
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap för endast 280 kr per år så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida