FILMER OCH FÖRELÄSNINGAR

<- Tillbaka till filmer och föreläsningar


Film: Sanningen om kolhydrater

Datum inlagd: 2019-01-02  |  Längd: 00:58:00  |  Videolänk   |  IMDB-länk
Läkaren och näringsexperten Xand van Tulleken visar i dokumentären "Sanningen om kolhydrater", som kunde ses på SVT1 den 2/1 2019 (och som kan ses till den 2/5 2019), hur man kan bli friskare från diabetes och minska risken för stroke och hjärt/kärlsjukdomar genom att undvika snabba kolhydrater i form av potatis, ris, pasta och vitt bröd - något som enligt Tulleken många läkare inte hade trott vara möjligt.

Kosten, som i dokumentären även förespråkas av läkarna David Unwin och Faisal Maasserani, är i sig själv ingen nyhet eftersom den bygger på samma grund som LCHF, lågkolhydrats kost, eller GI-metoden.

I dokumentären fick en grupp överviktiga personer med diabetes ställa om kosten från snabba kolhydrater till långsammare kolhydrater från grönsaker.

Resultaten efter två veckor på den nya kosten beskrevs som "otroliga". Alla personer i gruppen hade gått ner i vikt med 3 kg per person utan att de hade känt sig hungriga med den nya kosten.

Diabetesmarkören HbA1c hade minskat med mellan 6 % och 14 %. I den takten bedömdes man vara på god väg att kunna tillfriskna från typ-2-diabetes efter någon månad. En person hade fått en minskning av leverfetter med 35 % en annan fick en ökning med 10 % av det goda kolesterolet och ytterligare en person hade fått sin typ-2-diabetes omdiagnostiserad till partiell remission och var mycket nära att tillfriskna efter att under 17 år medicinerats för typ-2-diabetes.

Tulleken var helt förbluffad över resultaten, han hade inte sett något liknande. Alla personer i gruppen hade på bara två veckor förbättrat sin hälsa så mycket att det kunde rädda deras liv.

Den LCHF-liknande kosten, som även rekommenderades av läkarna David Unwin och Faisal Maasserani, sades kunna spara miljontals pund åt staten enbart genom minskad medicinering. Föreningen för brittiska allmänläkare har lagt ut kostrecepten på nätet som en del av ett bredare program med kostråd för patienter med typ-2-diabetes.

I dokumentären sades att den ”nya kosten” som innebär att man äter kolhydrater som inte höjer blodsockret lika mycket var ur hälsosynpunkt av en ”enorm betydelse för det brittiska folket”, men redan 2009 så utsåg 2000-Talets Vetenskap läkaren Annika Dahlqvist till Gnistanpristagare för hennes kamp för bättre mat med mindre snabba kolhydrater till barn, äldre, diabetiker och överviktiga.

Hon har sedan dess blivit hånad och motarbetad av etablissemanget, läkare och skeptikersekter som istället för att hylla henne för sina kostråd istället har utsett henne till ”årets förvillare”.

Redan i nr 1/2007 av 2000-Talets Vetenskap fanns Annika Dahlqvist med på omslaget med helbild med följande text: Läkaren som tar strid för folkhälsan! Här kan du läsa det numret gratis på nätet.
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av fler aktuella recensioner och djupgående artiklar om hälsa och miljö!


Startsida