FILMER OCH FÖRELÄSNINGAR

<- Tillbaka till filmer och föreläsningar


Film: Fredlig och lugn demonstration mot restriktioner bemöttes med fysiskt omhändertagande av polis

Datum inlagd: 2021-03-20  |  Längd: 00:03:18  |  Videolänk   |  Filmens hemsida
Över 200 personer samlades på Gustav Adolfs Torg i Malmö lördagen den 20 mars 2021 för att framföra budskap om fred, frihet samt för att protestera mot pandemirestriktionerna. 2000-Talets Vetenskaps reporter var på plats och frågade en av besökarna på torget hur manifestationen hade varit.

Efter att talarna var färdiga grep polisen vid Gustav Adolfs Torg en man som hade lagt sig ned för att hindra att polisbilarna körde in i folkmassan. Mannen bars bryskt bort i händer och ben och meddelade oss senare att han upplevt detta som brutalt och att det gjorde ont.

När delar av demonstrationståget förflyttade sig mot Triangeln bevittnade vi hur polisen, under stora protester, omhändertog och förde bort en man som bara satt vid gågatan och tittade på.

Ett par timmar efter demonstrationen försökte vi fråga några poliser om hur de hade upplevt dagen, men antingen var de bara tysta eller så hänvisade de oss till polisens informationsansvarig Eva-Gun Westgård, som tursamt nog dök upp bara ett par minuter efteråt och ställde upp på en intervju.

Reporter: - Nu är klockan cirka halv tre, var du med på demonstrationen vid Gustav Adolfs Torg?
Eva-Gun: - Manifestationen ja. Ja det var jag.
Reporter: - Upplevde ni något våld från demonstranternas sida?
Eva-Gun: - Nej det kan jag nog inte påstå, utan det var väl mer att man stannade kvar efter att vi hade talat om att att det var över.
Reporter: - Hur många har ni gripit?
Eva-Gun: - Vi har inte gripit någon vad jag känner till. Men vi har omhändertagit några eftersom de har stört ordningen.
Reporter: - På vilket sätt då?
Eva-Gun: - Att man inte har efterkommit det vi har sagt att man ska gå ifrån.
Reporter: - Hur stor har polisinsatsen varit idag?
Eva-Gun: - Det berättar vi ju aldrig om hur många vi är. Men vi har beräknat inte så många skulle jag säga. Normala och lagom resurser till detta ändamålet.
Reporter: - Är du nöjd med polisens insats idag?
Eva-Gun: - Det måste jag nog säga med tanke på alla mina år, och min stora erfarenhet. Även om vi använde fysiska metoder för att flytta så skedde det ju lugnt och sakta.
Reporter:: - Det var inga skador hos polisen?
Eva-Gun: - Nej, och inte heller bland demonstranterna.
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av fler aktuella recensioner och djupgående artiklar om hälsa och miljö!


Startsida