FILMER OCH FÖRELÄSNINGAR

<- Tillbaka till filmer och föreläsningar


Föreläsning: Dykare filmade "Bombhål" på Estonia kort efter förlisningen

Datum inlagd: 2020-09-30  |  Längd: 00:50:20  |  Videolänk   |  Filmens hemsida
Krav på en ny undersökning av orsaken bakom Estonias förlisning kommer nu från såväl anhöriga till Estoniaoffren samt Estlands premiärminister. Enligt en opinionsundersökning vill 50 % av svenskarna att en ny undersökning genomförs.

Henning Witte är en tysk-svensk jurist som under 1990-talet och i början av 2000-talet var ombud för två anhörigföreningar efter Estoniakatastrofen. I den frågan har han drivit linjen att förlisningen inte var en olycka, som är den officiella förklaringen, utan tvärtom att det var en medveten sänkning genom sprängning. Han har framhållit behovet av en ny oberoende utredning och kritiserat beslutet att inte tillåta dykningar på grund av griftefriden. Witte menar att det har skett en mörkläggning om Estoniafallet.

Bara några dagar efter M/S Estonias förlisning den 28 september 1994 skickade den svenska marinen under uppsikt av den svenska regeringen ner svenska dykare för att undersöka vraket i hemlighet.

En av dem var röjdykaren och reservofficeren Håkan Bergmark som intervjuas av Henning Witte i denna video. Håkan dök ner själv till vraket omkring den 1 oktober 1994 och fick då se det stora hålet på styrbords sida med tulpanformade uppfläkningar i skrovets metall.

Det hade bänts inifrån ut, vilket visade att metallen hade utsatts för en mycket kraftig sprängning. Den hördes av många överlevande, som vittnade om det. Men deras vittnesmål tystades ner av den svenska polisen och JAIC, den internationella haverikommissionen under ledning av Sverige.

Håkan Bergmark (partiet Populisterna, POP) har vittnat om detta inför tyska och svenska media på förmedling av White TV:s Henning Witte, men denna mediala bomb censurerades bort.

Populisterna kräver en sanningskommission som i Sydafrika, där sanningen om, vad de kallar Sveriges värsta massmord genom tiderna, skall dyka upp, utan att någon riskerar straffrättsliga påföljder.

Relaterade artiklar:

Radio/ljudklipp: Sanningen om Estonia


Länkar:
White TV (Henning Wittes hemsida)
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av fler aktuella recensioner och djupgående artiklar om hälsa och miljö!


Startsida