Värmeakupunktur - en uråldrig kinesisk läkekonst - 2000-Talets Vetenskap

Värmeakupunktur - en uråldrig kinesisk läkekonst

Datum: 2017-12-04  |   Författare: David Thiger

Sam Mac är en ansedd kinesisk läkare som har kommit till Sverige för att erbjuda sin behandling av värmeakupunktur - en uråldrig gren inom traditionell kinesisk medicin som av FN/UNESCO utsetts till ett immateriellt världsarv.

Det är varmt i rummet, säkert över 25 grader. Kinesiska läkeörter med urgamla traditioner fyller lokalen med en behaglig doft. Den kommer från ett ångande kinesiskt fotbad och en glödande moxastav, de centrala verktygen i Quang Sam Macs värmeakupunkturbehandling.

En kvinna anländer och hälsas välkommen av Sam. Hon ser mycket trött ut och har en rejäl förkylning, är snuvig och hostar slem.

– Jag har nog fått flunsan. Du bör nog inte komma så nära.

Om bara några dagar ska hon resa utomlands och hoppas att Sam kan göra något åt förkylningen. Jag håller mig på behörigt avstånd, men Sam verkar helt trygg med situationen.

– Ångan från fotbadet och moxastaven innehåller örter som motverkar smittorisken, förklarar han och påbörjar behandlingen av kvinnan.

Efter avslutad behandling kommer patienten ut från behandlingsrummet, glad, pigg och rosenkindad. Hostan är som bortblåst. Vilken annan läkare i Sverige skulle avsätta en hel timme för en så pass sjuk patient, lämna henne friskare än hon var när hon kom och dessutom inte tynga henne med ytterligare kostnader för mediciner som dessutom ger biverkningar?

Sam Mac


Med sin familj kom Sam till Sverige år 1990. Han startade en livsmedelsbutik på Möllevångstorget i Malmö, en affär som visade sig vara mycket lönsam, eftersom det var den enda butiken som, förutom bensinmackarna, hade öppet till klockan 02.00. I Kina hade rykten spridit sig om att Sverige var ett bra land att leva i, att det var rent på gatorna, att svenskarna var ärliga människor och att det här var en låg brottslighet. Så var det också i början. Nu är det dock annorlunda.

– Det är ett jätteproblem, säger Sam, som till slut var tvungen att stänga sin butik på grund av alla stölder.
Sam, som dessutom är kock, har även jobbat inom restaurangbranschen i Malmö, och under tiden har han erbjudit sin värmeakupunkturbehandling till vänner och bekanta.



Sams speciellt fina utmärkelse för hedervärt arbete inom traditionell kinesisk medicin och moxa.

Som läkare i Kina har Sam rätt att ställa diagnos, skriva ut recept på kinesisk medicin och behandla akupunkturpunkter med akupressur, moxa och koppning, vilket är hans specialinriktning. Han får bedriva utbildning och hålla kurser inom kinesisk läkekonst, ja till och med starta en egen vårdcentral. Intyg om detta finns det på hans hemsida www.sammac.se.

I Sverige var det paradoxalt nog Sams meriter som utgjorde ett hinder för att han skulle kunna utöva sin profession fullt ut.

– I alla andra länder, som jag har besökt, gäller mina meriter för en fullvärdig läkarlicens, men i Sverige krävs det att jag, för att kunna erhålla läkarlegitimation, först ska utbilda mig i cirka fyra år! Det är för mycket. Det är som att börja om från början, säger han.

Andra hinder, såsom språksvårigheter, en misstänksamhet mot utlänningar, och kanske mest av allt, tveksamhet mot andra typer av medicin än den västerländska, har utgjort ett kraftigt motstånd mot honom och många andra kinesiska läkare. Det är därför via rekommendation som de flesta patienterna kommer till honom. I perioder har han rest till Kina för att arbeta på sin tidigare vårdcentral men har även jobbat i länder som Vietnam, Makedonien och Kanada.

Ända sedan unga år, när han växte upp i Kina, har Sam haft ett intresse för den kinesiska läkekonsten. Det har inte gått i arv. Hans föräldrar var inte det minsta intresserade av kinesisk medicin. Det var först när Sam kom i kontakt med en äldre, erfaren läkare i uråldrig läkekonst som intresset tog fart. Läkaren, som blev över hundra år gammal, lärde honom traditionell kinesisk medicin och hur man med hjälp av akupunkturpunkter och örter effektivt kunde avhjälpa en mängd olika hälsoproblem. Det var metoder som kom väl till hands i Sams framtida arbete som kinesisk läkare på vårdcentral i Kina.

Vårdresultat eller pengarna tillbaka


Sam berättar att de på vårdcentralen i Kina hade en pengarna-tillbaka-garanti. Om en patient med till exempel illamående, fortfarande mådde illa efter en behandling, så fick vederbörande tillbaka sina pengar, en policy som ingen annan kinesisk vårdcentral hade. Inte en enda patient begärde pengarna tillbaka.

På sin mobil visar han mig med entusiasm några av sina bilder från vårdcentralen i Kina. Där är han mycket omtyckt bland sina patienter. En av bilderna visar en 85-årigman som varken har kunnat gå eller lyfta höger arm sedan 30 år tillbaka. Mannen hade besökt olika läkare, men ingen hade kunnat hjälpa honom. Efter 15 behandlingar under en månads tid, med fotbad och värmeakupunktur, kunde mannen både gå själv och lyfta armen över huvudet.

En annan patient hade sömnproblem. Han hade under de senaste 18 åren inte kunnat sova liggande på grund av att andningen blockerades i den positionen. Han kunde därför bara sova framåtlutad mot en stol med huvudet vilande i händerna. Efter 15 behandlingar kunde mannen sova på vanligt sätt. Ytterligare en patient hade problem med överproduktion av tårvätska. Han reste från Sverige till Kina för att få Sams behandling och efter bara en veckas behandling var problemet borta.

På sin vårdcentral i Kina får Sam oftast besök av människor med olika fysiska problem såsom muskelstelhet, värk i rygg och kropp samt kramper, men han behandlar även en lång rad andra besvär: problem med njurar, diabetes, tinnitus, åderbråck, acne, astma, högt och lågt blodtryck, kvinnorelaterade problem, huvudvärk och sömnproblem. På frågan om han även behandlarcancer, svarar han att det är svårt att få något riktigt bra resultat så länge cancern inte befinner sig i ett tidigt stadium.

Nobelpris till kinesisk medicin


En röd tråd genom Sams behandling är att få i gång cirkulationen och det får han effektivt med hjälp av ett klassiskt, kinesiskt fotbad. Detta är annat än de ”vanliga” fotbad som vi blandar till hemma – de med lite fotsalt och doftolja i olika apparater som går att köpa i handeln. De fungerar inte, menar Sam.

I klassiska, kinesiska fotbad står det ångande vattnet upp till knähöjd och innehåller en noga utvald blandning av ett dussintal traditionella läkeörter – unik för varje enskild patient. Grunden utgörs av ingefära, salt och ättiksprit. Fotbadet är sammanlänkat med värmeakupunkturen. När kroppen är uppvärmd och cirkulationen i gång, så blir värmeakupunkturen så mycket mer effektiv, förklarar Sam.

Även moxastaven består av ett flertal olika läkeörter, men huvudingrediensen är växten Artemisia annua – en kinesisk variant av malört. Intressant är att 2015-års nobelpris i medicin tilldelades den kinesiska forskaren dr Youyou Tu för att ha skapat läkemedlet Artemisinin, vilket, enligt WHO, avsevärt har minskat dödligheten för patienter som lider av malaria. Läkemedlet baseras just på kinesisk malört.

Det medicinska värdet av kinesisk malört har dock inom den kinesiska läkekonsten varit känt i tusentals år, bland annat för sina antiparasitära och antiseptiska egenskaper. I sitt verk Compendium of Materia Medica rekommenderade den kinesiska läkaren Li Shizhen år 1596 ett te gjort på malört, specifikt framställt för att behandla malariasymptom.

Har du huvudvärk? Då kan det vara en punkt under foten som ska behandlas. Sam föreläser gärna om akupunkturpunkter och naturmedicin.

Patientberättelser


Sam använder sällan tekniska hjälpmedel för att få en uppfattning om patientens hälsoproblem och han behöver oftast inte ställa några frågor. I stället har han lärt sig att uppfatta subtila signaler som skvallrar om obalans i kroppen. Genom att till exempel känna med sin hand på patientens puls, se hur snabbt blodet strömmar tillbaka efter ett tryck i handen eller med hjälp av irisdiagnostik, får han en helhetsbild överhälsotillståndet. Sam demonstrerar även hur han med hjälp av handryggen kan hämta mer information från patienten.

– Det är mycket svårt att förklara hur det här fungerar, säger Sam gåtfullt leende.

Med en tändare sätter Sam fyr på moxastaven, som börjar glöda utan att ryka märkbart. Under behandlingen håller han moxastaven någon centimeter ovanför huden och för den över alla akupunkturpunkter som behöver aktiveras. Enligt Anita Nilsson, som ligger på massagebänken, upplevs behandlingen riktigt behaglig och avslappnande.

– Det känns som om alla spänningar i axlar och rygg har runnit av mig! säger hon när behandlingen är klar.

Anita är 74 år och har sedan åtta års ålder lidit av reumatisk värk och har senare fått de multipla diagnoserna SLE, Sjögrens syndrom, sklerodermi samt Raynauds syndrom. Hon har under större delen av sitt liv haft en begränsad rörlighet och värk i knän, fötter, rygg och axlar samt problemmed blåsor och bindväv.

Hon besökte olika läkare, men fick tidigt veta att det inte fanns något mer att göra än att lära sig leva med sjukdomssymtomen och ta värktabletter. En gång tyckte en läkare att hon skulle ta cellgifter, annars fanns det risk att hon redan samma år skulle hamna i rullstol. Det tackade hon emellertid bestämt nej till och svarade kvicktänkt:

– Jag behöver inga biverkningar, jag har redan nog med problem.

I stället för cellgifter satsade hon på motion, alternativa behandlingar och naturliga kosttillskott. Hon har med hjälp av MSM blivit piggare och med kolloidalt silver kunnat hålla sig frisk i förkylningstider.

Under våren 2016 började Anita gå till Sam Mac för sina problem med värk i hela kroppen. Efter den första behandlingen upplevde hon för första gången på många år hur det kändes att vara helt smärtfri. Efter ytterligare tre behandlingar var smärttopparna så pass låga att hon inte längre behövde ta sina värktabletter.

– Det är fantastiskt underbart att få vara smärtfri, om det så bara är några timmar eller dagar, när man alltid har haft ont. Det är en obeskrivlig känsla. Jag rekommenderar alla som har spänningar, smärta och som är trötta att prova på denna behandling, i iallafall 3-4 gånger! säger Anita.

Av en läkarförening i den södra sjukvårdsregionen blev Anita förut inbjuden på föreläsningar om sina sjukdomar. Där träffade hon många andra som hade samma problem som hon själv, men hon har i efterhand hört att dessa personer, som antagligen följde läkarnas råd om medicinering, bara har blivit allt sämre.

I april 2016 kom Kerstin Andersson (70år) med färdtjänst till Sam. Då hade hon artros i nästan hela kroppen, diskbråck i nacken, reumatoid artrit och psoriasisartrit i fingrar, höger hand och vänster fot samt gikt i den ena handleden. Hon var så passtrött att hon ofta sov på dagarna och behövde rullstol och kryckor för att ta sig fram. Den sedan länge planerade höftledsoperationen var inställd på grund av det dåliga hälsotillståndet.

Sjukvårdens lösning på artrosen var att ordinera värktabletter såsom Diklofenak och Alvedon. Kerstin tog bara sina värktabletter i 14 dagar. Sedan fick hon fruktansvärda biverkningar under ett helt år. Hon fick blodpropp i benet, yrsel och hjärtklappning. I flera månader hade hon förhöjda levervärden, mörkbrun urin och ljusgul avföring.

– Namnen på mina biverkningar fyllde ett helt A4, berättar hon. Hon valsade runt i sjukvården och en läkare ansåg att hon borde ta mer och tyngre mediciner mot värken som Morfin, Tramadol och andra narkotikaklassade preparat, trots att hon redan hade fått biverkningar av de andra medicinerna.

Därefter hamnade hon på reumatologen i Malmö. Där tog man för givet att hon behövde cellgifter och kortison mot psoriasisartriten. Hon frågade sjukvården om det fanns något annat som den kunde göra för henne, till exempel något med kosten. ”Nej”, sa läkaren, ”det är bara cellgifter som hjälper”.

Cellgifter vägrade Kerstin att ta, men valde att ta kortison i 14 dagar efter det att läkaren hade försäkrat henne om att det inte skulle leda till några biverkningar. Då blev det än värre. Kerstin fick blodpropp i hjärnan så att hon svimmande, fick magsår, hamnade i djup depression och värken tilltog.

- Jag upptäckte sedan, i ett häfte som jag fick från reumatologen, att det stod att man absolut inte ska ta kortison i samband med psoriasisartrit, eftersom psoriasisen i och med det kunde försämras allvarligt. Det gjorde den verkligen, säger Kerstin.

Då fick det vara nog med galenskaperna, tyckte Kerstin och bestämde sig för att inte längre ta några läkemedel eller gå till sina läkare igen.

Via 2000-Talets Vetenskap fick hon kontakt med Sam Mac och började där sin värmeakupunkturbehandling, vilken hon kombinerade med kosttillskott såsom kycklingbrosk och glukosamin. Det visade sig vara en lyckad kombination.

När jag i november 2016 år träffar Kerstin på Sams mottagning, efter elva behandlingar (med paus under sommaren), så har hon själv åkt buss, bytt buss och gått till och från bussen. Hon kan öppna förpackningar, dra upp persienner, öppna dörrar och fönster och hänga tvätt. Inget av detta har hon kunnat göra på tre år. Värken är betydligt lindrigare än tidigare.

Hon tar inga värktabletter och behöver inga kryckor i sitt hem. Balansen är bättre, ryggen är starkare och smärtan i nacken är nästan borta. Hennes energinivå är högre än tidigare och det blir sällan någon sovstund under dagen. Hennes vänner och bekanta säger till henne att hon ser både gladare och piggare ut.

Förbättringen kom successivt, men efter den första behandlingen var det som om allt blev värre. Hon kände sig helt mörbultad och fick hjärtklappning, men det berodde nog på att kroppen var mycket känslig och öm, berättar hon. Gången därpå kändes det inte längre så.

– Fotbadet känns bra. Man blir varm i kroppen och både värmeakupunkturen och glaskopparna känns väldigt behagliga. Ingenting i behandlingen gör ont. Det är jättestor skillnad, säger Kerstin, som nu känner sig så bra att hon inte längre tycker att en höftledsoperation är nödvändig.

Moxastav i stället för nål


I Kina kräver akupunktur med nålar extrautbildning och certifikat, eftersom det är förenat med vissa risker. Sam har inte den utbildningen, men nålar har aldrig intresserat honom, eftersom man med moxabehandling kan uppnå samma resultat. Moxastavens värme behandlar akupunkturpunkten lika bra eller rentav bättre, eftersom värmen arbetar i ett större område och kan tränga djupt in i kroppen. Dessutom har många människor ett visst obehag inför tanken att bli stucken med nålar, menar Sam.
Den svarta moxastaven är för övrigt en modernisering som bara har funnits i cirka 100 år. Tidigare tillverkades stavarna genomen process som påminner om hur man rullar in torkade örter i cigarrer. Då gav stavarna ifrån sig så pass mycket rök att hela behandlingen riskerade att bli en obehaglig upplevelse för både patient och terapeut.

Glaskopping: Glaskopparna värms upp med eld för att få fäste på huden.

Under sommar-OS 2016 fick ett av Sams andra verktyg uppmärksamhet i massmedia. Det var när simmaren Michael Phelps tog sitt 23:e OS-guld som många lade märke till stora runda blåmärken på hans rygg och axlar. Märkena hade uppstått genom behandling med koppning – även det en mycket gammal behandlingsform som länge har funnits i alla länder.

Glaskopparna, som i begynnelsen tillverkades av bambu, använder Sam för att, med dem, behandla vissa akupunkturpunkter med värme och driva ut överskott av vätska. Kopparna värms upp meden brinnande bomullstuss och fästs därefter på huden med hjälp av det uppkomna undertrycket.

Sam visar bilder på blåmärken från koppning, liknande dem från Michael Phelps och suckar. Tyvärr är det fortfarande många kinesiska läkare som tror att kopparna ska sitta kvar så länge att de orsakar runda märken som sitter kvar i dagar, men sådan behandling gör mer skada än nytta. Genom egen erfarenhet har han lärt sig att man kan uppnå bra resultat genom att låta kopparna verka i bara några få minuter och det utan att lämna några långvariga märken, något som hans patienter naturligtvis uppskattar.

Utmärkelser till Sam


Det är just modernisering av gammalkunskap som har blivit huvudingrediensen i Sams framgångsrecept och det är för denna livsgärning samt för att ha förvaltat arvet av den kinesiska medicinen som han år 2012 belönades med den finaste utmärkelsen som man kan få som kinesisk läkare. Han blev utsedd till en av de 200 bästa läkarna i Kina och finns med i boken Chinese Famous Physician of Merit Ceremony.

Kinesisk akupunktur och moxabehandling finns sedan 2010 inskrivet i UNESCO:s lista över skyddsvärda immateriella världsarv och Sam förvaltar det arvet.

Patienter i kö


Sam hoppas att han ska kunna vinna de svenska kundernas förtroende och bidra till att förbättra deras hälsa. En äldre man med käpp kämpar sig förbi oss, utanför entrédörren, varpå Sam utbrister:

– Han skulle behöva min hjälp!

Det är nämligen att få hjälpa människor att bli friska som är Sams kall och det är just det som han mest av allt vill göra.

Det är dock inte så lätt för en utländsk läkare att stå utanför vårdavtalssystemet och själv bygga upp en kundkrets som motsvarar den som man hade på sin vårdcentral i sitt hemland. Sams nuvarande kunder är dock mycket nöjda med hans behandling och kommer ibland tillbaka för lite underhåll eller för att bli hjälpt med andra problem. De rekommenderar också Sam till sina vänner och bekanta.

– Går det inte att driva verksamhet i Sverige, så åker jag nog tillbaka till Kina igen, säger Sam. Där står patienterna på kö och sätter stort värde på Sams yrkesskicklighet och visar vördnad för den gamla kinesiska läkekonsten.

Mer info:


Sam Mac's hemsida - www.sammac.se
Sam Mac på Spira
Lunginflammation och migrän mildrades med moxa - anekdoter.se
Åter i arbete med moxabehandling hos Sam - anekdoter.se
Nobelpris till uråldrig kinesisk läkeväxt
TV4 - Så fungerar koppning
UNESCO - Värmeakupunktur, ett immateriellt världsarv
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida