Erfarenhet & behandling: Polaritetsterapi - 2000-Talets Vetenskap

Erfarenhet & behandling: Polaritetsterapi

Datum: 2020-07-03  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Osteopaten och kiropraktikern Randolph Stone utvecklade under mitten av 1900-talet polaritetsterapin som kombinerade TCM, Ayurveda och energimedicin.

Metoden kom till Sverige på 80-talet av Benno och Laura Svensson som hade lärt sig tekniken av Dr. Stones lärling Pierre Pannetier. Metoden, som utgår från naturlig läkning och en modifiering av de fem elementen (luft, eld, vatten, jord och eter), är en beröringsterapi som kan liknas vid akupressur men som inte utgår efter meridianerna. Polaritetsterapin innefattar kroppsbehandling, polaritetsyoga, kostråd samt tankar och känslors påverkan på måendet.

Genom att stimulera punkter med fingrarna så skapas en kontakt som får stagnerad energi att flöda och kroppen att frigöra sig från smärta och spänningar. Exempel på besvär som behandlas är huvudvärk, nackbesvär, ischias, ryggbesvär, stress, utmattning, allmän sjukdomskänsla, ledvärk, nedstämdhet, sned kroppshållning.

Erfarenhet av polaritetsterapi


För cirka 10 år sedan började min värk i rygg och nacke. Jag klarade ändå min vardag med arbete och privatliv även om det ibland var ganska kämpigt. Men för fem år sedan var jag med om en olycka där jag krockade med en älg på väg hem från arbetet. Efter den händelsen blev mina tidigare besvär successivt allt värre.

Jag fick smärtor i ryggen som sträckte sig från ländryggen hela vägen upp mot nacken, värst var det på höger sida. Värken i nacken var så stor att jag behövde smärtlindrande tabletter för att åtminstone få några timmars vila.

Min vardag har varit präglad av stark värk dygnets alla timmar. Om jag hade legat ner ett tag så blev värken så outhärdlig att jag var tvungen att sitta upp en stund, men efter bara 15 – 20 minuter blev även det outhärdligt och jag fick gå runt eller lägga mig ner igen. Förutom värk fick jag ofta yrsel och hade ett brus i höger sida av huvudet. Detta var inget liv, värken begränsade mig nästan helt till ett liv i hemmet.

Hösten 2018 kom jag i kontakt med polaritetsterapi och provade en behandling. Jag hade aldrig tidigare hört talas om denna metod men tyckte att det var värt att prova och det har jag aldrig ångrat.

Gunilla Carlberg som gav mig polaritetsbehandling tryckte försiktigt på olika punkter och faktiskt, efter en behandling kände jag mig något befriad från smärta och kroppen var lite mer rörlig.

Jag har fortsatt med behandlingar regelbundet men allteftersom jag har blivit bättre så går det längre tid mellan besöken.

Jag har inte längre någon värk i ryggen. Nacken är så gott som symtomfri och yrseln besväras jag inte av längre. I dag kan jag ta promenader i naturen och besöka vänner vilket förr var en omöjlighet på grund av smärtan. Nu sover jag en hel natt utan problem och behöver inte värktabletter.

Jag är så tacksam och glad att jag kom i kontakt med polaritetsterapin vilket har varit en räddning för mig och jag kommer att fortsätta med regelbundna behandlingar då och då för att hålla kroppen i god form. Det är det värt. Jag kan varmt rekommendera att testa polaritetsterapi för de som besväras av värk.


Av Jan L.


Mer info
Dr. Randolph Stoneom digitaliserade texter om teorin bakom polaritetsterapi
Spira-kliniken Läkekraften erbjuder både behandling med och kurser i polaritetsterapi.

Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida