2000-Talets Vetenskap avstängd från inlägg i hatgrupp på Facebook - 2000-Talets Vetenskap

2000-Talets Vetenskap avstängd från inlägg i hatgrupp på Facebook

Datum: 2020-07-20  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Det var naturligtvis väntat, mobbarna fick fortsätta, den mobbade blev inaktiverad från att yttra sig - precis sådana åtgärder som Facebook själva använder sig av för att tysta alternativ information om COVID-19 - ett ämne som för övrigt inte tillåts att diskutera i gruppen KS3.0.

Men hur gick det till egentligen? Gruppen Kolloidalt silver 3.0 profilerade sig tidigt som en grupp där man var mer "tillåtande" än i andra kolloidalt silver-grupper på bekostnad av ett alltmer tilltagande näthat mot alla som är vänligt inställda till kolloidalt silver och naturmedicin.

Gruppen har sedan länge kritiserats för att vara en dold täckmantel för en grupp skeptiker som egentligen bara är ute efter att smutskasta naturmedicin och kolloidalt silver. Vi upptäcker även att flera av gruppens medlemmar, inklusive två av gruppens administratörer, är samtidigt medlemmar i skeptikergruppen Vetenskap och Folkbildning (VoF) på Facebook. Samtidigt är två av administratörerna i VoF-gruppen medlemmar i KS3.0 gruppen.

KS3.0 startades kort efter att en annan grupp, Kolloidalt silver 2.0, blev populär som ett seriöst ställe att diskutera alternativ hälsa.

Genom att kalla sig som den gruppen men lägga till en högre siffra på slutet så befarar vi att många människor blev lurade att gå med i "fel" grupp.

I KS3.0 märkte vi att nya medlemmar snabbt blev utsatta för "minerade inlägg" och sedan förlöjligade på ett mycket utstuderat sätt. Intresset för seriös och sansad debatt var närmast noll. Kommentarer handlade ofta om att håna och skjuta budbäraren, väldigt sällan höll man sig till ämnet.

Detta inlägg gjordes till exempel dagen innan av en person som samtidigt är en av administratörerna i Facebookgruppen Vetenskap och Folkbildning (VoF):Omröstningen blev "droppen"


Eftersom näthatarna påstod att det inte förekom något näthat i gruppen så bestämde vi oss idag för att göra en omröstning om hur gruppens egna medlemmar upplevde näthatet i gruppen.

Det var som att slå på ett getingbo. Ju fler som röstade för att gruppen var ett näste för näthatare desto mer försökte administratörerna och trollen släta över detta faktum med en tsunami av ovidkommande kommentarer. Aldrig har väl intresset för att kommentera varit så stort i KS3.0.

Det var "fel" på frågorna, Administratorerna var plötsligt mycket effektiva att ta bort hatkommentarer påstods det, och personer som samtidigt var administratörer på skeptikergruppen Vetenskap och Folkbildning (VoF) menade att de som röstade faktiskt inte tyckte som de hade röstat o.s.v.

Det var nästan som att betrakta ett sjunkande skepp - alle man till pumparna!

De "nya" reglerna


Mitt i tumultet bröstar sig en gruppadministratör upp sig och låter meddela att gruppreglerna ska ändras. Bra tänker vi! Nu blir slut på näthatet i gruppen, men denna nya regel handlade istället om att inte tillåta... oss!

Att skriva under föreningens namn skulle plötsligt inte längre bli tillåtet fast vi har gjort det under flera år utan sådana hot. Om vi fortsatte med detta så skulle vi därmed "kastas ut från gruppen". Men näthatarna, som oftast inte alls har några riktiga bilder på sig själv på sin profilbild, får vara kvar.

Så här såg det ut i omröstningen inledningsvis. De som röstade på alternativet om ett omfattande näthat i gruppen var i klar majoritet. 2000-Talets Vetenskap var då avstängd från gruppen och kunde inte längre svara på kommentarerna.


Avstängningen


Så här uttryckte sig en av administratörerna (som samtidigt är medlem i VoF-skeptikergruppen) i KS3.0 och stängde sedan av 2000-Talets Vetenskaps möjligheter att skriva inlägg i gruppen strax efter att omröstningen hade startat:

Direkt efter kom detta meddelande upp när vi försökte svara på den våg av "protester" som näthatarna överöste inlägget (det gick bara att se vad de andra skrev, inte skriva själv):


En deltagare kommenterar vår inaktivering så här:En erfaren deltagare i en mer seriösa KS-grupp kommenterar händelsen så här:En tidigare medlem i gruppen berättar på Facebook senare på kvällen att:

"Den gruppen gick jag ur för länge sedan när en oerhört duktig, sympatisk och ödmjuk terapeut/människa blev så illa behandlad och rent smutskastad att jag blev kränkt på dennes vägnar"

Och bara dagen innan postar en annan medlem i gruppen texten:

"Varför tar inte adm bort irrelevanta kommentarer, troll, från denna grupp? Irriterande och även förvirrande för en del som ställer seriösa frågor."

Att bli avstängd från en Facebookgrupp på grund av att man blottar sanningen är naturligtvis illa, men lyckligtvis så finns det större grupper om just kolloidalt silver med betydligt bättre debattklimat och där man kan ställa ärliga frågor och få ärliga svar. Vi har till exempel tidigare recenserat gruppen Kolloidalt Silver 2.0 vars medlemsantal uppgår till snart 60 000.

Det är dock sorgligt att se hur nya medlemmar fortsätter att luras in i gruppen KS3.0 med tron på att de där kan få ärliga svar på sina hälsoproblem men blir lurade. Det sätt som skeptiker och troll använder för att förvilla människor i KS3.0 innebär bland annat att de kan utsättas för stora hälsorisker. Ett av våra fokus i gruppen har därför varit att uppmärksamma medlemmarna om detta.

Exempel på kommentarer som fälldes mot oss dagen då blev inaktiverade från att göra inlägg, precis sådana åtgärder som Facebook använder sig av för att tysta de som har alternativ information om COVID-19.:Fler typiska hat-kommentarer från gruppen KS3.0 som administratörerna låter stå kvar:

Även om avstängningen från att göra inlägg i gruppen hävs så har vi varken förtroende för eller intresse av att vara kvar i en gruppen som domineras av sådan negativ energi och rekommenderar inget att göra det.

Vi tackar för den vänlighet och uppmuntran som vi ändå har fått av vissa individer som trots allt hade modet att hänga kvar i gruppen år efter år.
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida