Odemokratiskt, partiskt och hyckleri - 2000-Talets Vetenskap

Odemokratiskt, partiskt och hyckleri

Datum: 2021-03-07  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Den senaste tidens frustration över samhällsnedstängningarna nådde i går ett klimax i form av en stor demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Detta var en del av den stora folkrörelse som växer starkt i hela världen - en protest mot de skadliga effekterna av coronarestriktionerna. Men inget av detta visade systemmedia någon förståelse för, i sin rapportering av händelsen. I stället såg man den demokratiska demonstrationen som ett stort problem.

Sveriges televisions uppgift är att bevaka ”demokratiska och humanistiska värden” på ett ”opartiskt och sakligt sätt”. Polisens uppgift är att se till att demonstrationer kan genomföras på ett säkert sätt.

Att rapportera från denna aktuella folkrörelse torde ligga i Public service intresse. Hur skötte de sig? Var man opartisk och lät demonstranterna komma till tals? Vi har gått igenom samtliga gårdagens TV nyhetssändningar från SVT och TV4 och kan konstatera följande:

Rapport kl. 16:00 – ingen demonstrant intervjuades.
Rapport kl. 18:00 – ingen demonstrant intervjuades.
TV4 Nyheterna kl. 19:00 - ingen demonstrant intervjuades.
Rapport kl. 19:30 – ingen demonstrant intervjuades.
TV4 Nyheterna kl. 22:00 - ingen demonstrant intervjuades.
Rapport kl. 22:50 – ingen demonstrant intervjuades.

Summa summarum: Ingen demonstrant intervjuades under hela dagen.


Vid flera nyhetssändningar intervjuades dock flera poliser och mediekanalernas egna journalister som, utan munskydd, stod mitt i bland demonstranterna och gavs fritt utrymme att tolka demonstranternas budskap, utan någon som helst möjlighet för demonstranterna att kommentera.

Fokus lades på hur polisens arbete och eventuella lindriga skador som uppkommit i deras arbete, i stället för att fråga demonstranterna varför de var där.

Vid TV4 nyheterna kl 20:00 hade den till synes upprörda journalisten Ritva Rönnberg och, som vanligt i tonen allvarliga, Bengt Magnusson lyckats att sätta upp ett teaterstycke för att svartmåla demonstrationen genom att ställa ledande frågor, lägga in känslor och skrapa ihop och betona snaskiga och ovidkommande detaljer. Det var nog dagens lågvattenmärke.

Klockan 16:05 sände SVT en repris på Vetenskapens Värld som märkligt nog handlade om just hur coronarestriktionerna och nedstängningarna har skadat oss: ”det pris själva kampen mot viruset har haft” - alltså själva huvudpoängen i tusenmannamarschen. Maken till hyckleri får man leta efter.

På TV4.se gick man sedan hårt ut mot demonstrationen och kallade in Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som fick säga att hon är ”förbannad”, och kalla demonstrationen för ”Trumpism”.

Så här dagen efter ser man hur systemmedia i stället laddar upp med floder av kritik mot den demokratiska demonstrationen, men någon demonstrant har fortfarande inte fått uttala sig i nyhetssändningarna på varken SVT eller TV4. Var det någon som trodde att det råder full demokrati i Sverige?

Vill man ha kunskap om vad som sker bakom kulisserna i vårt samhälle är man som vanligt hänvisad till alternativ media, där tidningen 2000-Talets Vetenskap ligger vanligt i framkant.
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida