Vaccinvägrare kan vägras arbete - 2000-Talets Vetenskap

Vaccinvägrare kan vägras arbete

Datum: 2021-07-11  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Sveriges största arbetsgivarorganisation, Almega, ser inget hinder för att arbetsgivare i framtiden ska kunna kräva vaccinintyg vid nyanställning, åtminstone inom områden som vård, handel och flyg. Det skriver Unionen i en artikel i sin medlemstidning Kollega i nummer 4 maj 2021.

Unionens förbundsjurist ser risker med att sådana krav kan skapa ett samhälle där en betydande del av medborgarna inte kan försörja sig på grund av att de inte vill ta vaccinet.

Det har Almegas arbetsrättsjurist ingen förståelse för. Han menar i stället att arbetsgivare mycket väl ska kunna utannonsera sådana vaccinkrav i platsannonser och att vaccinvägrare får "ta konsekvenserna"!

Både Unionen och Almega vill dock avvakta en domstolsprövning innan de tar ställning till hur de kommer att agera i det enskilda fallet där en arbetsgivare kräver vaccination som krav för att få jobbet.

Enligt en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten vill 10% av den vuxna befolkningen inte vaccinera sig och hela 22% står tvekande till vaccination. I maj uppgick arbetslösheten, mellan 15-74 år, till 9,8 procent och antalet arbetslösa var 546 100 personer.
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida