Pomi-T är ett kosttillskott som har utvärderats kliniskt i en dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad studie. Studien publicerades
nyligen i tidskriften Nature.
I studien randomiserades 199 män med prostatacancer till två grupper. Den ena fick Pomi-T och den andra placebo. Resultaten var slående. 46 procent i Pomi- T gruppen hejdade sin PSA-ökning. Medianen för den procentuella förändringen av PSA-värdet för patienter i Pomi- T-gruppen var en ökning med 14,7 procent, jämfört med en ökning med 78,5 procent för patienterna i placebogruppen.
Pomi-T studien presenterades för första gången på ASCO, världens största cancerkongress, i juni 2013. Att vetenskapstidskriften Nature publicerade studien i april 2014 visar att den är av hög kvalitet.
Det fanns inledningsvis en oro för att Pomi-T ”dolde” cancern genom att enbart sänka PSA och inte påverka själva cancertumören. I studien kontrollerades därför inte enbart PSA-värdet hos försökspersonerna, utan man mätte även tumörstorleken med magnetröntgen. Det gav ett entydigt svar. De som i studien fick ett ökat PSA-värde hade också tumörtillväxt. De som under studien fick ett lägre PSA-värde fick en minskning av tumören i prostata.
Brittisk forskning
Kosttillskottet har utvecklats av en engelsk forskargrupp under ledning av onkologen Dr Robert Thomas (på bild ovan), som för övrigt valdes till årets onkolog av engelska onkologsamfundet 2007. Han har försökt att hitta ett mer naturenligt sätt än operation eller hormonbehandling för behandling av patienter med prostatacancer.
I England har Pomi-T uppmärksammats stort i media. I Sverige har nästan bara Prostatacancerförbundets tidning Prostatanytt skrivit om kosttillskottet.
Pomi-T är nytt i Sverige, men en liten skara har beställt Pomi-T från England. En av dessa är Fil.dr. Lars Conon, Norrtälje. Han genomgick en operation av prostatacancern, men fick återfall och ordinerades hormonmedicinering som gav biverkningar och som på sikt brukar tappa sin effekt. Lars bestämde sig för att göra upphåll med hormonmedicinen och enbart äta Pomi-T. Han har nu varit utan sin hormonmedicin i över ett år.
– Jag började med Pomi-T då jag övertygades av den gedigna studien. Och jag är glad för att kunna slippa hormonerna, säger Lars.
Hur reagerar skolmedicinen?
Vi vet sedan gammalt att broccoli, gurkmeja, grönt te och granatäpple har anticancereffekter. Nu har det bevisats i en klinisk studie. Vi vet även att skolmedicinens läkare har svårt att ta till sig den här informationen. Där är kritiken mot kosttillskott och naturläkemedel stark. Pomi-T kan möjligen bidra till att även svenska onkologer börjar intressera sig för naturenlig cancerbehandling.
1. Studien i Nature: http://www.nature.com/pcan/journal/v17/n2/full/pcan20146a.html
2. Den svenska hemsidan för Pomi-T: http://pomi-t.se