Lev länge med kinesisk visdom - 2000-Talets Vetenskap

Lev länge med kinesisk visdom

Datum: 2017-07-11  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Vi frågade den kinesiske läkaren Sam Mac i Malmö om hans bästa tips för att leva ett långt och friskt liv, utifrån den traditionella kinesiska medicinens synsätt. Sams egen TCM-lärare blev över 100 år gammal!

Det finns några saker som du bör tänka på om du vill leva länge och vara frisk, berättar Sam, och dessa är:

  • Ät riktig mat (bra råvaror)
  • Sov bra
  • Motionera lagom (en promenad om dagen eller lite gympa i vardagsrummet kan räcka)
  • Ha en positiv attityd (se framåt, var glad)
  • Stressa inte (undvik de eller det som gör dig stressad)
  • Sitt inte hemma (gå ut och var social).

Sömn


Ju äldre vi blir desto mindre sover vi. Det är viktigt menar Sam. Med ökad ålder försämras blodcirkulationen. Det är inte bra att sova för länge eftersom blodet blir stillastående, vilket kan vara farligt. Sam ger följande riktlinje för sömnbehov utifrån din ålder:

Ålder (år)Sömn (tim)
0-1012
10-2010
20-308-9
30-408
40-507-8
50-607
60-806
80-1005


Mat och dryck


Ät riktig mat gjord av bra och naturliga råvaror och undvik att bearbeta maten för mycket. Ät inte tills du blir helt mätt utan sluta äta när du är 70 - 80% mätt. Annars vänjer sig magen vid en allt större mängd mat vilket bland annat kan resultera i viktökning med alla de risker som medföljer.

Alkohol kan ha en gynnsam effekt på cirkulationen, men bara om det dricks i mycket liten mängd. En till två cm rödvin i glaset kan avnjutas en gång dagligen.

En klassiker inom kinesisk medicin är jujubär, även kända som röda dadlar. Bäret är bra för alla människor och stärker hela kroppen. Det kan antingen ätas direkt eller kokas till ett välsmakande te. Koka 5-10 skivade jujubär i en liter vatten i ca 20 minuter tills vattnet blivit rödfärgat. Drick ett par koppar dagligen.

Ät mer soppa, gjord på naturliga ingredienser. Ät mindre matfett av dålig kvalitet som bland annat finns i restaurang- och snabbmat, men öka gärna mängden bra fett och fisk (Sams egen favorit är lax).

Övrigt


Det är inte bra att sitta stilla framför TV eller dator mer än en timme i sträck. Äggklockan är lika viktig i vardagsrummet som i köket! Sätt den på ringning efter en timme och ta sedan en liten paus och skutta runt lite i lägenheten. Mikropauser är väldigt viktiga för att hålla igång cirkulationen.

Din kost kan behöva justeras beroende på din hälsostatus. Om du till exempel har för lågt eller högt blodtryck bör du undvika viss livsmedel och använda andra. Kinesiska TCM-läkare vet utifrån ditt tillstånd om du behöver äta mat som höjer eller sänker blodtrycket till en normal nivå och de kan ge tips på sådana livsmedel. De kan även med hjälp av särskilda akupunkturpunkter påverka blodtrycket med hjälp av till exempel moxastavar, som är den teknik som Sam Mac använder sig av mycket framgångsrikt.

Sam är tydlig med det kanske viktigaste tipset av alla. Du ska aldrig nöja dig med att gå omkring och vara sjuk år ut och år in. Om du har gått till en och samma läkare under en längre tid, utan att du märker någon förbättring bör du fundera på om det är dags att byta läkare. Den läkaren har förmodligen inte förmågan att hjälpa dig.

I nummer 5/2016 kan du läsa mer om Sam Mac och hans behandling med moxa.

Länkar


Beställ nr 5/2016 av 2000-Talets Vetenskap för 25 kr + frakt 14 kr (specialpris t.o.m den 31/8 2017)

Sam Macs hemsida (www.sammac.se)
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida