Smartphones, smarta för vem? - 2000-Talets Vetenskap

Smartphones, smarta för vem?

Datum: 2017-10-13  |   Författare: DT

I allt fler studier påvisas hur mobilstrålning kan orsaka cancer, men nu höjs röster för att mobilernas appar är beroendeframkallande, kapar vår tid och medvetande och förändrar vårt sätt att tänka - även när vi inte använder mobilen. De orsakar blodtryckstoppar och ångest, men vad värre är – de spionerar på dig, medan du sover!

Tristan Harris lämnade Google 2016 när han märkte hur de ledande företagen inom social media sysselsätter hundratals ingenjörer med att ständigt förfina en teknik som är destruktiv för mänskligheten. Istället för att ha ett mål som ”Vad är det bästa sättet för människor att ha givande dialoger?” arbetar företagen efter principen ”hur får vi människor att vara mer aktiva på vår plattform”.

Vi rekommenderar Harris idérevolutionerande föreläsning på Ted Talks från april 2017 och även en uppföljande artikel på Wired från juli 2017.

I en ny artikel i The Wall Street journal visar Nicholas Carr hur smartphones, genom avancerade algoritmer, matar oss med en strid ström av förslag på vad vi ska se och höra vilket på ett mycket obehagligt sätt kan styra vårt beteende och sätt tänka – även när vi inte använder telefonen. Hans bästa tips är att du under lunchen går ut på gatan och slänger din smartphone i backen så hårt du kan...

Nu kommer även forskning som visar att smartphones ständiga pockande på vår uppmärksamhet kan försämra vår kreativitet och prestanda.

En studie visade att risken att begå misstag under datorjobb ökade med tre gånger hos deltagare som fick notifikationer och ljud från sin smartphone. En annan studie visade att människor som hör sin telefon ringa, men har inte möjlighet att svara, får en snabb blodtryckshöjning, stigande puls, minskad problemlösningsförmåga och ökad ångest. Enligt data från Apple tar den genomsnittlige mobilanvändare upp sin telefon runt 80 gånger om dagen!

En ännu mörkare sida av smartphones visar en nyligen publicerad studie från Karlstads universitet. Doktoranden Nurul Momen har utvecklat en programvara som kartlägger aktiviteten hos Androidappar. Det visade sig att apparna kan vakna när du inte använder telefonen för att samla in personlig information som fotografier, kontaktlistor, sms mm. Vissa appar lyssnar även av mikrofonen när du inte använder den.

Om de smarta telefonerna fördummar sina användare är det kanske dags att vi ställer oss frågan: för vem är de smarta?

Mer information:


Artiklar

Our Minds Have Been Hijacked by Our Phones. Tristan Harris Wants to Rescue Them, Tristan Harris
How Smartphones Hijack Our Mind, Nicholas Carr (betalartikel)
Därför blir vi beroende av sociala medier – och så påverkas vi - dn.se
Apparna spionerar - även när du sover
Google har upptäckt farligt spionprogram i Android – med kopplingar till Ericsson
Meet NSO Group, The New Big Player In The Government Spyware Business
Our minds can be hijacked: the tech insiders who fear a smartphone dystopia, Paul Lewis
Snowden: ”Mobiler hackas av underrättelsetjänst”

Video

How a handful of tech companies control billions of minds every day, Tristan Harris
Engineering The Walking Dead: What the Internet is Doing to Our Brains, Nicholas Carr
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida