Sveriges Radio påstod att Ionosil Kolloidalt Silver inte får säljas - 2000-Talets Vetenskap

Sveriges Radio påstod att Ionosil Kolloidalt Silver inte får säljas

Datum: 2019-03-18  |   Författare: ID-3549

I programserien Bota mig! i Sveriges Radios P1 påstod reportern Simon Magnusson i fem program som sändes 18 februari - 18 mars 2019 att han undersökte olika alternativa behandlingsmetoder och preparat. Programserien bestod dock till den största delen av kritik mot och ett ifrågasättande av alternativmedicinen. Reportern vinklade fingerfärdigt programmens innehåll på ett sådant sätt att lyssnarna skulle ledas in i den fålla där alla tvivlare samlas.

Programserien bestod av fem stycken program med titlarna:

– Bota mig med bioresonans? (sändes 18/2)
– Bota mig med zonterapi? (sändes 25/2)
– Bota mig med homeopati? (sändes 4/3)
– Bota mig mot strålning? (sändes 11/3)
– Bota mig med kolloidalt silver? (sändes 18/3)

I programserien yttrades det många lögner och den vetenskapliga nivån kan man säga mycket om. Det absoluta antiklimaxet kom på slutet, i det sista avsnittet, när reportern Simon Magnusson osant konkluderade att Ionosil Kolloidalt Silver inte alls får säljas. Simon menar alltså att Ionosil Kolloidalt Silver över huvud taget inte får säljas!!

Simon Magnusson har många vänner inom Vetenskap och Folkbildning och han är själv medlem i VoF:s Facebookgrupp. Programserien avslöjar dessutom Simon när han analyserade homeopati. 2000-Talets Vetenskaps chefredaktör Michael Zazzio informerade Simon om att Robert Hahn, läkare och forskningschef på Södertälje sjukhus, har genomfört en metastudie över homeopati där Robert Hahn på vetenskaplig väg kunde visa att homeopatisk behandling har effekt och att det finns dubbellblinda studier med ett positivt utfall.

Trots denna information som Simon Magnusson fick från Michael Zazzio, så sade Simon Magnusson ingenting i Bota mig-programmet om Robert Hahn och hans studie.

Programserien Bota mig! borde enligt många bedömare snarare ha kallats Bota mig inte!!

Lyssna med försiktighet och med ett visst mått av humor på Bota mig-programmen.

Uppdatering 2019-03-23:
Matti Lilja, ansvarig utgivare på Sveriges Radio, lät under fredagen den 22 mars klockan 13.30 meddela att Sveriges Radio kommer att införa en rättelse med avseende på osanningen i programmet Bota mig! om kolloidalt silver, där Simon Magnusson två gånger påstod att Ionosil kolloidalt silver skulle vara förbjudet att sälja. Lördagen den 23 mars sänds programmet i repris men då kommer rättelsen ännu inte att vara införd, meddelade Matti Lilja.

Relaterat
Om sanningen ska fram...
SR:s program Bota mig! grovt vilseledande och vinklat, Strålskyddsstiftelsen
Lars Bern: Fake News sprids mest av de stora medierna (videoklipp)
Se upp med falsk propaganda mot kosttillskott
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida