Fem bästa andningstipsen för att skydda dig mot coronaviruset - Del 1 - 2000-Talets Vetenskap

Fem bästa andningstipsen för att skydda dig mot coronaviruset - Del 1

Datum: 2021-07-25  |   Författare: Anders Olsson

Denna artikel syftar till att ge konkreta, effektiva andningsrelaterade råd om vad du kan göra för att stärka din hälsa och ditt immunförsvar för att kunna bekämpa coronaviruset om du skulle bli smittad. Eftersom viruset bland annat sprids via luften och sätter sig i luftvägarna är också sättet vi andas på viktigt att belysa.


Direktlänk till: Intro | Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5

Del 1: Andas genom näsan

Vi har fyra viktiga organ som exponeras för yttre hot - hud, magsäck, näsa och lungor. Vår hud och magsäck har ett surt pH, huden ca 5,5 och magsäcken ca 1,5-3, vilket ger ett effektivt skydd. Lungorna däremot har ett alkaliskt pH på ca 7,6, vilket är ett måste för att syret ska kunna föras över till blodet. Detta höga pH gör att lungorna inte skyddas mot partiklar utifrån på samma sätt som hud och magsäck. Därför är det näsans funktion som är avgörande för att skydda lungorna.

Luften vi andas in är full av bakterier, virus, kemikalier och andra partiklar. Cirka 75% av alla partiklar och virus i luften filtreras bort när den passerar näsans slemhinnor och flimmerhår. När vi andas genom munnen går luften ofiltrerad ned i lungorna och vi hoppar alltså över kroppens första försvarslinje mot inkräktare.

Ju längre ned i luftrören och lungorna som partiklarna från inandningsluften hamnar, desto större risk att få inflammationer och infektioner. Med tanke på lungornas enorma upptagningsyta på 50–100 m2, ungefär lika stor som en tennisplan, är det av största vikt att de hålls fria från virus och bakterier.

Så om vi är rädda för exempelvis Coronaviruset räcker det inte med att tvätta händerna om vi samtidigt har munnen öppen och andas in 10 000–20 000 liter ofiltrerad luft varje dag. Snacka om att vi då silar mygg och sväljer kameler! Lite tillspetsat kan man säga att det är lika naturligt att andas genom munnen som det är att äta genom näsan.

Tre viktiga anledningar till att andas genom näsan:

1. KALL NÄSA ÖKAR RISKEN FÖR VIRUSINFEKTION

Näsan kan liknas vid en mycket effektiv värmeväxlare som värmer och fuktar luften. Vid inandning blir näsan kall och torr då den fuktar och värmer upp inandningsluften som oftast är kallare än kroppstemperatur, och vid utandning värms och återfuktas näsan av den 37-gradiga och 100%-igt fuktiga luften som kommer från lungorna. Om vi däremot andas in genom näsan och ut genom munnen kommer inte näsan att återuppvärmas och återfuktas vid utandning. Och om vi andas både in och ut genom munnen kommer näsan att bli konstant kall och torr.

Forskning visar att rhinoviruset, som är känt för att orsaka förkylning och infektion i övre luftvägarna, växer till sig när näsan kyls ned. Ju kallare det är i näsan desto mer går immunförsvaret ned på sparlåga, vilket skapar en gynnsam miljö för rhinoviruset att föröka sig (Ref 2). Nu vet vi inte exakt hur coronaviruset beter sig, men det är inte otänkbart att en kall näsa erbjuder en miljö som är gynnsam för att även detta virus ska föröka sig.

2. KVÄVEMONOXID ÄR BAKTERIEDÖDANDE OCH ANTIVIRALT

Kvävemonoxid, eller NO, är ett mycket viktigt ämne som produceras i stora mängder i näsans bihålor, något som upptäcktes av Eddie Weitzberg, Jon Lundberg och medarbetare på Karolinska Institutet i mitten av 1990-talet (Ref 3). När vi andas in genom näsan följer NO med inandningsluften och vidgar luftrören så att luften passerar lättare.

NO är också bakteriedödande, antiviralt och antifungalt och oskadliggör därmed virus och bakterier som undkommit flimmerhåren i näsa och hals. Coronaviruset tillhör samma virusfamilj som SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome - Svårartad Akut Respiratoriskt Syndrom). I en studie från 2005 konkluderade forskarna att NO hindrar SARS-viruset från att replikera sig (Ref 4).

Nere i lungorna bidrar NO till att blodkärlen vidgas så att syret lättare förs över till blodet. När vi andas in genom munnen, kryddas inte luften med detta viktiga ämne.

3. KOLDIOXID ÄR BAKTERIEDÖDANDE

När vi andas genom näsan så ökar koldioxidtrycket i kroppen, eftersom näsandning saktar ned andningen, vilket gör att mer koldioxid behålls i kroppen. Koldioxid har en antibakteriell verkan och sedan 1930-talet används koldioxid vid förpackning av livsmedel. Bröd, ost, kyckling, kaffe är exempel på produkter som förpackas i 100 procent koldioxid. Koldioxidens antibakteriella verkan förhindrar att sjukdomsframkallande bakterier kan växa till sig.

En studie vid Karolinska institutet visade att tillväxten av stafylokocker var 1 000 gånger högre när bakterierna exponerades för vanlig luft (37 grader) under 24 timmar jämfört med exponering för 100 procent koldioxid (Ref 5).

I en artikel i Nature från 2019 visade en australisk forskargrupp hur vatten som exponeras för koldioxid, oskadliggörs virus och bakterier på ett effektivt sätt (Ref 6).

En svensk forskargrupp under ledning av Jan van der Linden har i flera publikationer visat hur exponering av koldioxid av området som opereras minskar risken för att såret blir infekterat (Ref 7).

KOPPLING MELLAN MUNANDNING OCH LUNGINFLAMMATION

Infektioner i luftvägarna och lunginflammation är viktiga kännetecken hos coronasmittade personer. Lunginflammation är vanligtvis bakteriellt eller viralt. Även om det är spekulation då mer forskning behövs, så är det inte otänkbart att de antibakteriella och antivirala egenskaperna hos NO och koldioxid har bidragit till att de tre kvinnorna nedan, tack vare en förbättrad andning, inte längre har problem med lunginflammationer eller infektioner i luftvägarna.

FRIGÖR EN TÄPPT NÄSA

”Men jag kan inte andas genom näsan”, säger du kanske. ”Den är ofta täppt eller så är näsgångarna trånga.” En av effekterna av munandning är att en näsa som inte används, på sikt slutar fungera som den ska, ungefär som det engelska uttrycket ”if you don’t use it, you loose it” (det som inte används förloras).

Ett minskat luftflöde genom näsan ger ett lägre lufttryck som gör att näspassagen över tiden tillbakabildas och minskar i omfång, vilket bekräftades i en studie på patienter som genomgått laryngektomi och andas genom halsen (Ref 6). En täppt eller trång näsa är ofta ett tecken på att andningen inte är optimal. I näsan, under näsmusslorna, finns svällkroppar. I takt med att man förbättrar sin andning kommer svällkropparna att minska i storlek, och näsan upplevs då som mindre trång.

Att vi får trånga luftvägar och näsgångar och täppt näsa är logiskt då det är kroppens försvarsmekanism för att försöka behålla ett optimalt koldioxidtryck. Koldioxid tillverkas i kroppen och i princip all koldioxid lämnar kroppen via utandningen. Vid brist försöker kroppen minska utflödet genom att göra luftvägarna trängre.

När vi börjar förbättra vår andning, andas genom näsan och bygga upp mer koldioxid i kroppen så kommer näsan automatiskt att bli mindre trång eftersom försvarsmekanismen inte behövs längre. Läs mer i artikeln Hur du frigör en täppt näsa.

TEJPA MUNNEN PÅ NATTEN

För att säkerställa att du bara andas genom näsan när du sover kan du tejpa för munnen med Sleep Tape. Det kanske låter konstigt, men jag rekommenderar alla att prova. En bra sömn är avgörande för vår hälsa. Under sömnen läker, reparerar och återhämtar sig kroppen. Hur vi andas när vi sover är av stor vikt, med tanke på det stora antalet timmar vi sover varje dygn.

Vanliga kommentarer är att man vaknar piggare, sover lugnare och behöver mindre sömn. Så här sa en kvinna: "-Jag har varit tät i näsan nästan varje morgon och jag älskade tejpen från första dagen. Upplevde redan första morgonen att näsan var friare och att jag sovit riktigt gott. Kommer aldrig sluta med tejp!"

Om vi sover med öppen mun innebär det per automatik att andningen överstiger kroppens behov. Denna låggradiga form av hyperventilering ger inte bara upphov till syrebrist, utan ökar också risken för att vi får ned ovälkomna partiklar i lungorna. Att tejpa munnen på natten är ett synnerligen enkelt sätt att säkerställa att munnen är stängd och att andningen sker in och ut genom näsan. Utan någon större kostnad får du andningen att jobba för dig under sömnen, istället för emot dig.

Du kanske tycker att det låter barbariskt eller får obehagskänslor av blotta tanken på att tejpa igen munnen. Det är en relativt vanlig reaktion hos deltagarna på mina kurser. Obehaget är oftast en mental grej och efter att ha provat i några minuter upptäcker de allra flesta att det är helt ofarligt. Om du känner obehag kan du tejpa munnen en kvart före läggdags under några kvällar för att vänja dig vid känslan.

Läs mer i artikeln Praktisk erfarenhet av att tejpa munnen på natten.

Har du ingen Sleep Tape? Inga problem, många använder kirurgtejp från Apoteket. Till och med frystejp och plåster lär funka enligt en del.

Gå till Del 2: Humma för att öka luftcirkulation och bildandet av NO
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida