Fem bästa andningstipsen för att skydda dig mot coronaviruset - Del 2

Datum: 2021-07-25  |   Författare: Anders Olsson

Denna artikel syftar till att ge konkreta, effektiva andningsrelaterade råd om vad du kan göra för att stärka din hälsa och ditt immunförsvar för att kunna bekämpa coronaviruset om du skulle bli smittad. Eftersom viruset bland annat sprids via luften och sätter sig i luftvägarna är också sättet vi andas på viktigt att belysa.


Direktlänk till: Intro | Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5

Del 2. Humma för att öka luftcirkulation och bildandet av NO

Vid en försämrad andning försämras luftcirkulationen och trycket i näsan och bihålorna vilket skapar en grogrund för bakterietillväxt och inflammationer. Studier gjorda vid Karolinska Institutet visar att ett hummande ljud leder till en dramatisk ökning av luftflödet i bihålorna. Vidare ökar nivåerna av kvävemonoxid (NO, kväveoxid) med 15-20 gånger vid hummande jämfört med tyst utandning, vilket är gynnsamt då NO har både en stark antiviral, antifungal och antibakteriell effekt.

Läs mer i artikeln Att humma kan eliminera bihåleinflammation
Här är en enkel humm-övning.
  1. Stäng munnen och låt främre delen av tungan vila bakom framtänderna uppe i gommen, vilket är dess naturliga plats.
  2. På utandning säg "Hmmm...", dvs "snörp åt" i stämbanden och pressa ut luften genom näsan så att ett hummande ljud uppstår.
  3. Du kan känna hur det vibrerar litet i käken. Vibrationerna ökar luftcirkulation och produktion av NO i näsa och bihålor.
  4. Vid konstant täppt näsa eller bihåleinflammation upprepa 20-40 andetag (ca 5-10 minuter) 2-4 gånger per dag under tio dagar eller tills besvären är borta.
För ännu bättre effekt kan du, samtidigt som du hummar, massera området kring näsan, tinningarna och ovanför ögonen (då vi har bihålor där också). Har du ont i halsen kan du massera halsen och tungroten. Massagen stimulerar blodcirkulationen till dessa områden. Halsmassagen stimulerar också vagusnerven som är direktkopplad till vårt lugn- och ro-system (den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet).

Övningen kan också göras i förebyggande syfte när du är på väg att bli förkyld eller när andan faller på.

Gå till Del 3: Förbättra din andning med Relaxator andningstränare
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida